Miljöpartiet i EU-gemensam valkampanj

Svenska miljöpartiet ska delta i det gröna europeiska partiets gemensamma valkampanj. Av den valplattform som europapartiet antagit, framgår att de gröna i EU vill ha mer överstatlighet, en gemensam utrikespolitik och ett gemensamt EU-försvar, tvärt emot det svenska miljöpartiets åsikter.

Det är åsikter som inte går ihop med det svenska miljöpartiets hållning, säger Paolo Silva som kandiderar till EU-parlamentsvalet.

– Man säger att man vill ha en gemensam utrikes- och säkerhetspolitik, man kan tänka sig minimiskatter inom EU och sådana saker. Jag tycker det är motsägelsefullt, säger han.

Paolo Silva står som femte namn på mijöpartiets lista till EU-partlamentet. Han är för mer överstatlighet och vill att partiets uträdeskrav ska bort. Tvärtemot partilinjen alltså.

En kompromiss
Det svenska miljöpartiet ingår nu i det nybildade gröna europeiska partiet, som ska ha en stor kampanj i hela EU inför valet i juni.

Det valmanifest, som europapartiet klubbat, behöver man inte ta bokstavligt, menar EU-motståndaren och avgående EU-parlamentarikerna Per Gahrton.

– Den är ju som alla internationella dokument en kompromiss. Det är klart det finns formuleringar som vi inte gillar precis som det finns formuleringar som andra gröna inte gillar, säger han.

Håller inte i verkligheten
Skiljelinjen mellan EU-motståndare och de mer EU-vänliga lär bli tydlig under debatten på miljöpartiets extrakongress i Eskilstuna i helgen.

Paolo Silva menar att miljöpartiets hållning inte fungerar i den praktiska politiken. EU:s utrikespolitik är ett exempel.

– Faktum är att Per Gahrton vill att EU ska ta över de militära operationerna i Afghanistan, han kräver EU-trupp till Palestina och han har jobbat väldigt aktivvt med EU:s kinapolitik till exempel, på ett mycket bra sätt. Men det bygger ju också på att EU har en utrikespolitik och någonstans måste man bestämma sig. Man kan inte både vara emot EU:s utrikespolitik och ändå vara en pådrivande kraft inom EU, säger Paolo Silva.

Men Per Gahrton ser inte konflikten.

– Det är jättebra ju fler länder som kan samarbeta, men däremot att man med majoritetsbeslut skulle tvinga Sverige att till exempel stödja kriget i Irak, det är fullständigt orimligt, säger Per Gahrton.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista