Livförsäkring ger få valmöjligheter för singlar

Många ensamstående utesluts i praktiken ur de kollektivavtalade grupplivförsäkringarna, som man har som anställd. Att ge alla samma försäkring blir för dyrt, säger facket.

90 procent av alla anställda har en tjänstegrupplivförsäkring, TGL. Försäkringen är en del av arbetsmarknadens kollektivavtal och betalas av arbetsgivaren. TGL betalar ut drygt 230 000 kronor till de anhöriga om man dör före 55 års ålder.

Ensamstående kan inte välja förmånstagare
Pengarna går i första hand till den dödes maka, make, sambo eller barn. Ofta kan den anställde själv påverka vem som ska få pengarna.

Men för ensamstående som jobbar i stat, kommun eller landsting eller som privatanställda arbetare går inte det. Avtalet är nämligen konstruerat så att man måste ha just maka, make, sambo eller barn för att kunna välja någon annan förmånstagare.

Den som är gift och har barn kan alltså välja vilken förmånstagare som helst, men den som lever ensam kan inte se till att pengarna går till någon nära anhörig.

Eva Adolphson, välfärdsekonom på Länsförsäkringar, vill att villkoren ändras.
 
–Det här blir ju en rysare i Moment 22-stil för ensamstående, för att det är just de som skulle ha behov av att skicka pengarna till någon annan än make, sambo, barn, eftersom de ju inte har någon make, sambo eller barn, menar Eva Adolphson.

För dyrt att ändra reglerna
Men de som förhandlar fram avtalen har en annan syn på saken. Försäkringen ska hjälpa efterlevande som är beroende av någon för sin försörjning. Att ge ensamstående rätt till försäkringspengarna skulle bli för dyrt, enligt Tore Lidbom, ombudsman på LO.

– Premien är alltså satt på det viset. Skulle vi vidga detta till att även de som inte har någon primär förmånstagare skulle kunna komma i åtnjutande av detta belopp, då måste förmånerna sänkas eller premien höjas, säger Tore Lidbom.
 
Eva Odefalk
eva.odefalk@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".