Juridiskt ombud anmäls av Migrationsverket

Migrationsverket misstänker att tolkförmedlingar lurar verket på pengar. Misstankarna kom efter att verket bestämt sig för att granska de juridiska ombudens fakturor. Utredarna såg då att även juridiska ombud kan ha utnyttjat brister i regelverket.

Utredarna fann att det mycket ofta saknades underlag till räkningarna och att det också finns en ovillighet till samarbete.

– Vi konstaterar at utformningen av kostnadsberäkningen varierar väldigt mycket. De finns både bra och väldigt bristfälliga utformningar. Ofta saknas också underlag för de utlägg som biträden har haft, säger Kristina Eklöf på budgetenheten vid Migrationsverkets huvudkontor.

Migrationsverket har sett över kostnaderna för de juridiska ombuden som de asylsökanden har till hjälp i asylprocessen. Trots att man inte gått så djupt in i siffrorna har man funnit att både tolkförmedlingar och juridiska ombud kan ha utnyttjat det luddiga regelverket för att fakturera orimliga och oskäliga belopp.

Svårt veta om det är olagligt
Att detta är moraliskt förkastligt är det ingen på Migrationsverket som tvekar att säga. Men vad som är lagligt eller inte är det ingen som vet. Men de anställda på Migrationsverket vill gå till botten med de misstänkta oegentligheterna.

– Vi saknar fortfarande kontroll på vad tolkförmedlingarna har rätt att debitera våra advokater. Det är egentligen reglerat. Det är egentligen exakt reglerat även om det står att det bör. Det finns alltid en skälighetsfråga i det här och det är den luddigheten som gör det svårt att kontrollera, säger Rolf Westling, administrativ chef för Migrationsverket i Stockholm.

I ett av de många fall verket tittar på har man nu valt att polisanmäla. Vid ett stickprov fann dem ett juridiskt ombud som i sin faktura påstod att han haft en tolk hos sig i fem timmar och ville ha betalt för detta. När verket kontrollerade med tolkbyrån visade det sig att tolken bara varit hos ombudet i två timmar.

Per Lilja, jurist vid Migrationsverkets Stockholmsavdelning:

– Vi fick en indikation på att det inte stod rätt till och kontrollerade då med tolkförmedlingen hur många timma tolken hade anlitats. Det visade sig att uppgifterna inte stämde med vad det juridiska ombudet hade uppgivit. Då polisanmälde vi det.

Mer fusk kan förekomma
En advokat som ofta anlitas i asylärenden är Olle Hancock. Han ställer sig förvånad till det som Migrationsverket kommit fram till i sin granskning av räkningarna.

– Jag har ingen erfarenhet av en dålig moral i de här sammanhangen, säger han.

– Men jag kan ju tänka mig att det förekommer om man har många ärenden. Då kanske man blir mindre nogräknad. Men varje anständighet förutsätter ju att man kan visa vad man gör i en räkning.

Margita Boström
margita.bostrom@sr.se
Nuri Kino
n.kino@journalist.com

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".