Nya samtal om Cypern

På fredagsmorgonen ajournerades de brådskande samtalen om Cypern vid FN i New York efter en tio timmars nattmangling. Senare under dagen väntas delegationerna mötas igen på fjärde dygnet i ett sista försök att bana väg för slutförhandlingar om FN:s återföreningsplan.

Det är mycket som står på spel vid maratonmötet i FN-högkvarteret, dit  den grekcypriotiske presidenten Tassos Papadopoulos och den turkcypriotiske ledaren Rauf Denktas har släpats under ett allt hårdare tryck från omvärlden.

Återföreningsplan
Om återföreningen av det delade Cypern går om intet den här gången också, kommer bara den internationellt erkända, grekcypriotiska delen av ön med i EU när Cyperns medlemskap träder i kraft den första maj. Därför har FN:s generalsekreterare Kofi Annan än en gång lanserat sin återföreningsplan som förkastades för ett år sedan av turkcyprioternas nationalistiske ledare Denktas.

Men i takt med att det magiska datumet närmar sig har försöken att lösa Cypernkonflikten laddats med ny energi. Den turkcypriotiske ledaren står under hårt tryck från regeringen i Ankara, eftersom Cyperns återförening anses vara en förutsättning för att Turkiet ska få inleda sina inträdesförhandlingar med EU.

Oenighet om EU-medverkan
Dessutom talar det mesta för att en majoritet av befolkningen i den isolerade turkcypriotiska enklaven vill ha en lösning för att inte ställas utanför EU när den rika grekcypriotiska delen av ön blir medlem. När den senaste samtalsrundan avbröts i morse tycks den springande punkten ha varit oenighet om den EU-medverkan som grekcyprioterna till skillnad från turkcyprioterna önskar sig i slutförhandlingarna.

När parterna vaknar inför den avgörande rundan kanske de erinrar sig Kofi Annans förmaning, hans fortsatta engagemang står och faller med att de båda ledarna visar verklig vilja att komma framåt.

Titti Nylander, Ekots utrikespolitisk kommentator
titti.nylander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".