Bättre tågtransport

EU-kommissionen lägger på onsdag fram ett förslag som ska öka säkerheten på järnvägar och bland annat underlätta godstransporterna på räls.
Idag kan det vara en minst sagt byråkratisk erfarenhet att frakta varor över gränserna med järnväg. Det finns olika regler i olika länder, och det ställer till med en hel del arbete. Och gör att det myckna talet om att EU ska vara en enda marknad till en del blir ord, utan förankring i verkligheten. Inom kort föreslår därför transportkommissionär Loyola de Palacio att gränshindren ska bort, förhoppningen är bland annat att ett godkännande av säkerheten för transporter i ett land automatiskt ska gälla i alla femton medlemsstater. Likaså förordar kommissionen att en myndighet ska inrättas för järnvägssäkerhet. Den ska bland annat se till att det blir gemensamma rutiner när olyckor utreds, så att erfarenheterna kommer till nytta i hela unionen. Kommissionen har länge förordat att mer transporter ska styras över från landsväg till järnväg. Orsaken är först och främst självklart omsorg om miljön. Men dessutom är det så att det på en hel del håll i Europa börjar bli så trångt på vägarna att det blir långa köer och dyr väntan. (Willy Silberstein, Bryssel)
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista