Allvarlig läcka kan ge nya datavirus

IT-jätten Microsoft har råkat ut för en läcka där en del av den så kallade källkoden för Windows nu kan laddas ner från olika sajter på Internet. Det kan leda till nya virusattacker mot företag och organisationer.

Källkoden är en slags ritning eller arbetsbeskrivning av hur programmet är uppbyggt och om koden hamnar i fel händer kan det få allvarliga konsekvenser, säger Tomas Bill, vd på IT-säkerhetsföretaget, Protect Data.

– Det som kan hända är att illasinnade personer som läser den här koden, lättare kan tillverka virus och skapa stora virusattacker runt om i världen. Det är den direkta konsekvensen beroende på vad det är för kod som läckt ut.

Varför är just källkoden så viktig när man vill tillverka virus?

– Då kan man i klartext läsa hur Microsoft har tänkt när det gäller säkerhetsfrågor. Man kan se vilken typ av problem som finns i koden. Det är som att läsa instruktionsboken till hur Windows är konstruerat direkt i klartext. Det är därför det är så allvarligt.

Hur mycket har risken för virusattacker ökat i och med den här läckan tror ni?

– Att den har ökat är uppenbart och under närmaste veckan eller veckorna så bör alla företag och organisationer vara extra vaksamma. Nu kan det mycket väl dyka upp nya typer av virus.

Thorbjörn Carlsson
thorbjorn.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista