Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

USA anklagar EU för antisemitism

Publicerat fredag 13 februari 2004 kl 12.02
Foto: Gerard Cerles/PRB
Antisemitismen i Europa är nu nästan lika allvarlig som under 1930-talet, hävdar USA:s ambassadör i EU, Rockwell Schnabel. Uttalandet ger nytt bränsle till den känsliga debatten om en ny antisemitism i EU:s medlemsstater.

USA:s EU-ambassadör sa i sitt tal på torsdagskvällen att relationerna mellan USA och Europa nu blivit mycket bättre igen sedan Irakkrisen förra året. Men nu gäller det att samarbeta om ett nytt problem, den ökande antisemitismen i en del EU-länder.

Kampanj mot antisemitism
Debatten om huruvida antisemitismen i Europa ökar eller inte, har blivit allt intensivare i takt med att våldsdåd och dagliga trakasserier mot judar i framförallt Frankrike uppmärksammats mer och mer. Frankrikes president Jacques Chirac startade en kampanj mot antisemitismen i höstas och den franska regeringen rapporterade nyligen att angrepp och attacker mot judar minskat med 37 procent .

Men både skolpersonal och judiska grupper i Frankrike hävdar att många trakasserier mot judar aldrig anmäls och nu har den franska regeringen avsatt 150 miljoner kronor för att öka säkerheten vid judiska skolor, synagogor och arbetsplatser.

Kollision mellan EU och judiska ledare
Orsaken till våldet och trakasserierna mot judar anses i många fall vara konflikten mellan judar och muslimer i Mellanöstern som håller på att spridas till Europa. Frankrike har de största judiska och muslimska befolkningsgrupperna av alla EU-länder och det anses att det är skälet till att antisemitismen är särskilt tydlig där.

EU:s ledning försöker tona ned den förklaringen eftersom man anser att det gör det svårt att kritisera Israel för dess behandling av palestinierna. Detta har lett till kollisioner mellan EU och judiska ledare.

Judiska världskongressen har anklagat EU-kommissionen för antisemitism för att den inte ingripit kraftfullt mot förföljelser av judar i EU:s medlemsländer. Meningsmotsättningarna har till slut lett fram till att EU:s ledning ska diskutera den nya antisemitismen i Europa med judiska företrädare vid ett möte i Bryssel nästa vecka.

Kerstin Brostrand
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".