Trängsel i fängelser stoppar barns besök

Barn som har föräldrar som sitter i häkte eller på kriminalvårdsanstalt har ofta svårt att hålla kontakten med sina föräldrar, det visar en undersökning som Barnombudsmannen har gjort.

Kriminalvårdsstyrelsen medger att det finns problem. Till exempel är det vanligt att de besöksrum som är anpassade för barn i dag inte kan användas för besök, berättar Ulf Jonsson, chef för normeringsenheten inom Kriminalvårdsstyrelsen.

– Krimanalvårdens häkten och anstalter är i dag överfulla. Det innebär att intagna även ligger i besöksrummen och det försvårar kontakten med anhöriga och barn, säger han.

Flera brister försvårar för barnen
Barnombudsmannen kom på fredagen med en kritisk rapport om hur barn till intagna inom kriminalvården bemöts. Enligt rapporten finns flera brister. Många häkten uppger till exempel i att de inte frågar de intagna vid inskrivningen om de har barn. Andra brister är att det ofta är svårt för barnen att ringa till sina föräldrar och att det inte alltid finns besöksrum på anstalterna som är anpassade för barn.

Enligt Barnombudsmannen Lena Nyberg är det här allvarligt eftersom barnen riskerar att fara illa när de inte kan ha regelbunden kontakt med sina föräldrar.

Kriminalvårdsstyrelsen har tidigare uppmärksammat det här problemet och har de senaste åren satsat på till exempel föräldrautbildningar för de intagna. Men uppenbarligen har det inte räckt, säger Ulf Jonsson på Kriminalvårdsstyrelsen.

– Jag tycker naturligtvis att det här inte är tillräckligt bra, säger han.

Vad har ni gjort för att förbättra relationerna mellan de intagna som är föräldrar och deras barn?

–Vi har bland annat givit alla häkten och anstalter 10 000 kronor för att utrusta ett särskilt besöksrum för barn. Vi har också byggt ett antal besökslägenheter som blivit mycket uppskattade av de anhöriga.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".