Foto: Pelle Ericsson/PRB

Stopp för farliga leksaker kräver ny lag

Regeringen lägger på fredagen fram ett förslag om att det ska bli lättare att få bort farliga produkter, till exempel leksaker som kan skada barn, ur butikernas sortiment. Handlarna välkomnar förslaget.

Anna-Karin Eriksson, jurist på branschorganisationen, säger att det något som handlarna välkomnar.

– Självklart är det ett problem om det säljs saker som kan skada någon. Men det är ju något som även företaget vill komma åt. Ingen handlare vill ju sälja saker som är farliga.

För handlarna är det naturligtvis ren självbevarelsedrift att kunderna inte ska skada sig på de produkter de säljer.

Samordning av myndigheter
Den egentliga förändringen som lagförslaget utgör är nämligen inte att det skulle vara ett problem med trilskande handlare som envisas med att fortsätta sälja leksaker som skadar barn, till exempel.

Utan förändringen ligger på myndighetsplanet. I själva verket är det ett krav från EU att medlemsländerna måste anpassa sin lagstiftning.

EU vill nämligen att det ska bli lättare att få bort farliga produkter inom hela unionen, så att det inte blir ett skadefall i Portugal, men för att den farliga produkten ska plockas bort från hyllorna i Sverige så måste först någon i Sverige skada sig på den.

Skaderapporteringen och åtgärden ska samordnas i hela Europa och medlemsländernas myndigheter ska samarbeta kring det.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".