Frågetecken kring kungens uttalanden

Kungens statsbesök och uttalanden i sultanatet Brunei väcker fortfarande en rad frågor. Trots att statsminister Göran Persson och Kungen träffades på torsdagen lyckades de inte klargöra varför kungen sagt som han sagt vid en pressträff i Brunei.

Kungen sa på torsdagen i ett skriftligt meddelande att han har misstolkats. På frågan om det varit några svårigheter med att umgås med en ledare som styr sitt land med järnhand säger Kungen att han svarade att ” vi som gäster inte haft några svårigheter, vi möttes av stor vänlighet och värme.” Riktigt så lät inte svaret på frågan som vi sände i Ekot i måndags.

– Av olika anledningar har jag ju inte haft den känslan. Jag upplever snarare tvärtom att han har kollosal närhet till folket, säger kungen.

Sultanens personliga kontakter
Kungen säger också i sitt skriftliga uttalande att han på pressträffen endast ville berätta om sultanens personliga kontakter med sina medborgare, vilket naturligtvis är en annan sak, som inte ska blandas samman med frågan om läget för demokratiska fri- och rättigheter i landet.

Men i intervjun som sändes i måndags jämför Kungen öppenheten i diktaturens Brunei med andra länder.

– Varje söndag efter besöket i moskén som de deltar i, har de en öppen audiens där vem som helst får komma och hälsa och framföra sina önskemål och förmodligen klaga också. På så sätt är det ett mer öppet land än något annat man kan tänka sig, sa kungen.

Brunei är ett mer öppet land än något annat man kan tänka sej sa alltså kungen.
 
Regeringen godtar förklaringen
Men trots att det som Kungen sagt inte helt stämmer med den skriftliga förklaringen så väljer statsminister Göran Persson att godta Kungens förklaring.

Persson sa visserligen att han inte hade hört vad kungen sagt. Men han ville inte heller gå igenom kungens uttalande i detalj. Med detta hoppas både vår statschef kungen och vår statsminister Persson att det hela ska vara utagerat.

– Jag tycker det känns bra att vi nu fått en förklaring som gör att vi kan gå vidare.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".