Lång utredning avslutad om blodig söndag i Nordirland

På fredagen avslutas insamlandet av vittnesmål i den dyraste rättsliga utredning som nånsin har genomförts i Storbritannien. I sex år har utredningen pågått om vad som egentligen hände den så kallade blodiga söndagen i januari 1972, när brittiska soldater sköt ihjäl 14 katolska demonstranter i Londonderry i Nordirland.

Vittne nummer 919 blev det sista i en utredning som är avsedd att få fram den slutgiltiga sanningen om  varför de brittiska soldaterna öppnade eld mot en medborgarrättsdemonstration och varför 14 mänskor dog.

Lång kampanj
Premiärminister Tony Blair tillsatte utredningen för sex år sedan efter en lång kampanj från anhöriga till dem som dog och skadades den där söndagen, det var en del av priset han betalade för att få ihop Långfredagsavtalet om fred och maktdelning för Nordirland.

Men ingen trodde då att sökandet efter sanningen skulle bli till den maratonutredning det blev eller att den skulle komma att kosta den brittiska staten 2 miljarder kronor.

Många har vittnat
Bland dem som har vittnat finns soldater och civila som var med, journalister som var på plats, ledande män från den tidens lokalavdelning av IRA, den förbjudna irländska republikanska armén, och den dåvarande premiärministern Edward Heath.

Det har stått klart under utredningens gång att alla de som dog var obeväpnade civila, men vittnesmålen har varit motstridiga i frågan om det fanns IRA-män med vapen i närheten av demonstrationen. Soldater som vittnade har fortsatt hävda att de blev beskjutna innan de själva öppnade eld.

Det är högst oklart om en entydig och slutgiltig sanning kan presenteras när utredningens slutrapport kommer nästa år. Många kritiker säger att Nordirland kunde ha fått många skolor och sjukhus för de pengar som har lagts på att söka sanningen om bara en av händelserna i den nordirländska konflikten

Agneta Ramberg, London
agneta.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".