EU-beslut om räddningspaket väntas i dag

Vid ett extra möte i Bryssel i eftermiddag ska EU:s 27 finansministrar fatta beslut om den krismekanism som ska hindra den grekiska krisen från att spridas.

Enligt finansminister Anders Borg är dagens beslut nödvändigt.

– Vi kan inte låta dramatiken på de finansiella marknaderna fortsätta under någon längre tid. Det utgör ett väldigt allvarligt hot mot återhämtningen.

– Samtidigt är det alldeles självklart att svenska och andra skattebetalare inte ska betala för att greker väljer att gå i pension i 40-årsåldern. Det är oacceptabelt.

– Vi måste alltså få beslut och utfästelser här som gör att vi både stabiliserar, och att länder som är grovt vanskötta får bättre ordning på sin ekonomi, säger Anders Borg.

Krisen i Grekland bidrog till att börserna i Europa och på många andra håll föll kraftigt i veckan.

Vitsen med att ha det extra Ecofin-mötet i dag är att en krislösning ska ligga färdig lagom till att börserna öppnar på måndag morgon.

Euroländerna har fått kritik för att det dröjde innan beslut kunde tas om stödåtgärderna till krisdrabbade Grekland.

Förslaget som ska diskuteras och röstas igenom i dag innebär att en stabiliseringsmekanism ska införas - vilket bland annat betyder att andra länder snabbt ska kunna få lån på samma sätt som Grekland fått låna. På så sätt ska krisen hindras från att spridas vidare.

Detaljerna i förslaget presenteras på mötet senare i dag. Men de snabba nödlånen ska kompletteras med hård övervakning av euroländernas ekonomi.

I flera EU-länder uppgår till exempel budgetunderskotten i dag till betydligt mer än de tre procent av BNP som EU:s regler tillåter.

Men att införa en europeisk räddningsplan kommer förstås kosta stora summor pengar.

– Nu tror jag att alla ekonomiska orosperioder kostar väldigt mycket pengar om man inte hanterar dem. Vi ska ju komma ihåg att när vi har gjort insatser för andra länder så har vi värnat skattebetalarnas pengar. Vi har lånat ut pengar, men har samtidigt försäkrat att vi får en rimlig ersättning för detta.

– Så svenska skattebetalare kommer inte att få betala för detta.

Hur ska det finansieras då?

-- Det handlar ju om att de pengar vi lånar upp, lånar vi till räntor som ligger på halva den nivån som för de länder som lånar pengarna, så att svenska skattebetalare skyddas.