"Spridning av hiv/aids kan öka"

Mycket tyder på att spridningen av hiv/aids kan komma att öka påtagligt i Sverige. Ett skäl är det kraftigt ökande antalet smittade i framförallt Estland och Ryssland som kan komma att förändra den svenska utvecklingen.

Anders Milton som utrett frågan om samhällets insatser mot aids är oroad.

– Det finns definitivt en ökad risk. Vi har flera som lever med hivinfektioner i Sverige. Vi har i vårt närområde, i Baltikum och Ryssland, en kraftig epidemi bland de intravenösa missbrukarna. Vi ser i Sverige ett ökat risktagande, ökad förekomst av gonorré, syfilis och klamydia.

Det finns en uppenbar risk för ökad spridning av hivsmittan i Sverige om man inte gör något, enligt Milton.

Bland det han föreslår finns ökad satsning på sex och samlevnadsundervisning i skolan, bättre missbrukarvård med möjlighet till sprututbyte och ökade kunskaper om människors beteende. Dessutom vill han ha skärpt övervakning av infektionens spridning och virusets tendens att bli motståndskraftigt mot behandling.

De omkring 150 miljoner som staten skjuter till i det aidsförebyggande arbetet, ska inte öka, men måste användas effektivare. Det har funnits klara brister i aidsbekämpningen tycker han.

– Uppenbarligen har det inte varit framgångsrikt eftersom vi ser en ökning av gonorré, syfilis och klamydia. Man måste engagera den vanliga hälso- och sjukvården i större utsträckning. Man måste engagera skolhälsovården, lärare och rektorer i undervisningen om reproduktiv hälsa, sex och samlevnad, i större utsträckning än idag.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".