Biståndspengar försvunna i Mocambique

Biståndsorganet Sida har inte föjt sina egna kontrollrutiner och därför har en del av Sveriges biståndspengar till Mocambique inte nått dit de skulle. Ledningen för Universitetet i Maputo har till exempel använt en del av biståndet till att utbilda sina egna och goda vänners barn.

600 000 kronor har förvunnit i något som kallas växlingsavgifter och en okänd person har lyckats stjäla nästan lika mycket. Ambassadrådet Magnus Lindell är Sidas biståndschef i Mocambique.

–Det är en av de sakerna som jag tror att vi måste titta noga på, hur vi internt kan säkerställa att vi har en tydigare uppföljning i framtiden.

Har det retts ut vem som fick de här 600 000 kronorna som han inte skulle ha?

–Den frågan är just nu en polissak här i Maputo.

Men en av ambassadens medarbetare har ju tidigare skrivit i SIDAs egen tidning av polisen där också är korrumperad och inte bryr sig om någonting som är viktigt?

–Jag tror det ligger mycket i att polisen här är korrumperad men å andra sidan så har ju ambassaden knappast några egna polisiära befogenheter. Så om saken ska komma till rättsprövning så måste den ju först undersökas av polis.

Kvarts miljard kronor i bistånd
Det missbruk av svenska biståndspengar på universitetet i Maputo som nu har uppdagats gäller tiden efter 1999.

I vilken grad det har förekommit oegentligheter före det finns det inga besked om.

Totalt har universitetet under de senaste 25 åren fått omkring en kvarts miljard kronor i stöd från Sverige.

Utbildningsministeriet i Mocambique är en annan stor mottagare av svenskt bistånd, normalt ungefär 50 miljoner kronor om året. Men de pengarna är stoppade sedan i oktober, eftersom redovisningen inte heller där fungerar.

Jan Mosander
jan.mosander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista