Shiamuslimer i Irak vill ha val så fort som möjligt

FN stöder USA i frågan om att valet i Irak inte kan hållas före den 1 juli. Val kan inte äga rum förrän efter sommaren, säger en talesman för FN:s delegation i Irak. Men landets shia-muslimska majoritet kräver val innan irakierna tar över styret i landet vid halvårsskiftet.

Det är klart att v vill ha val, det blir mycket bättre med folk i styret som vi själva har valt. de kan vi lita på. Det säger Mustafa som bor i Najaf, den shia-muslimska staden i Irak som är centrum för kraven på allmänna val innan amerikanerna i sommar lämnar över landets styre till irakierna själva.

Vill ha val
Shiamuslimerna som utgör över 60 procent av Iraks befolkning vill ha val så fort som möjligt för att redan från början kunna arbeta från en stark maktposition.

Bland sekulära irakier är man rädd för att målet är en stat där det muslimska ledarskapet har ett avgörande inflytande i alla frågor, precis som i det shiamuslimska grannlandet Iran.

Ännu ingen reaktion
Det har ännu inte kommit någon reaktion på FN:s besked idag från den främste shiamuslimske ledaren ayatolla Ali al-Sistani, men under gårdagens möte mellan honom och FN:s och en av Najafs muslimska politiska förgrundsfigurer Baker al-Kobanshi, att kravet på val är mycket viktigt.

– Våra religösa ledare har krävt val, det är alla folks rätt att rösta, säger Baker al-Kobanshi. Vi ger inte efter på den punkten.

Man har hotat med demonstrationer, strejker och olydnadskampanjer om valet inte blir av före sommaren. Men FN-delegationen i Irak antyder att många som krävt val, har börjar inse att svårigheterna att snabbt få igång en sådan process är beredda att tänka om. Om man frågar människor i Najaf om de accepterar att det inte blir val säger många som Mustafa: Vi följer ayatolla Ali al-Sistani.

Christer Fridén
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".