Skanskas vd: Ökad press på lägre löner

Byggarbetslösheten i Sverige var i januari omkring 16 procent. När Skanska presenterade sitt bokslut för 2003 på fredagen, hade ledningen inga goda nyheter att komma med om jobben. Om svenska byggnadsarbetare ska få ha kvar jobben måste produktiviteten öka och lönerna hållas nere, säger Skanskas vd Stuart Graham.

–Det skulle vara en lösning för att hålla de svenska byggnadsarbetarna kvar på jobbet, men det är stora problem som måste övervinnas i så fall, säger Stuart Graham.

Vilka problem?

–Produktiviteten och kostnaden, säger Stuart  Graham.

Skulle de svenska byggjobbarna behöva sänka sina löner för att behålla jobben?

–Vi arbetar på en lösning, men jag är inte beredd att säga att det är så idag, säger Stuart Graham.

Skanskas vd Stuart Graham vill inte säga att svenska byggjobbare måste sänka sina löner, men han påpekar att produktiviteten måste öka och kostnaderna hållas nere, om svenska byggjobbare ska få behålla sina arbeten på sikt.

Lågpriskonkurens hotar
De betydligt lägre lönerna i Öst- och Centraleuropa oroar fack och arbetare, eftersom det i framtiden kommer att bli fritt fram för byggare från exempelvis Baltikum att arbeta i Sverige.

I Filmstaden i Solna arbetar Lennart Fång med att sätta upp gipsplattor i ett av nybyggena. Han har arbetat i 30 år på Skanska och säger att arbetskamraterna är färre nu än förr. Produktiviteten är med andra ord betydligt högre nu än tidigare.

De unga lämnar
De dåliga tiderna i byggbranschen har lett till att ungdomarna tvingats lämna byggbolagen.

Vi är 50-plussare här nästan allihop, säger Lennart Fång.

–Det är lågkonjunkturen som gör att de sparkar de unga grabbarna när de börjar bli färdigbetalda. De får gå först och så blir vi kvar som har gjort några år, säger Lennart Fång.  

Skanskas vinst steg förra året till fyra miljarder kronor, men orderingång föll kraftigt med ett minus på 35 procent.

Michael Österlund
michael.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".