Norsk glädje över Telenorresultat

Det norska telekombolaget Telenor presenterade i dag ett kraftigt förbättrat resultat. Och det skapar glädje hos både analytiker och aktieägare.

Hos Telenors butik på Alnabru köpcenter i Oslo säljs mobiltelefoner och abonnemang. Omsättningen ökar, kunderna efterfrågar mer, märker personalen
här.


Telenors resultat på drygt 7 miljarder norska kronor före skatt för 2003 är en klar förbättring jämfört med året innan då bolaget redovisade ett underskott på 5 miljarder. Det norska bolaget har satsat mycket på mobiltelefoni utomlands och bland annat vunnit kunder i Ukraina, Bangladesh
och Malaysia senaste året. Också i Ryssland satsar Telenor mycket och de norska analytikerna ær imponerade. Totalt har bolaget nu 35 miljoner mobilkunder.

Men samtidigt upplever bolaget precis som Telia-Sonera en
prispress nu på hemmamarknaden. När det gäller Telenoraktien så har norrmännen gjort en betydligt bättre affär än svenskarna med sin teliaaktie.
Medan många svenskar förlorat pengar på teliaaktien så kan norrmænnen glädja sig åt att Telenoraktien stigit , från 42 norska kronor till cirka 47. 


Telenor räknar med en positv utveckling även i år.

Beatrice Janzon, Oslo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista