FN:s generalsekreterare Kofi Annan Foto: Osamu Honda/PRB

Cypriotiska ledare förhandlar om enande av ön

I FN-högkvarteret i New York enades företrädare för grekcyprioter och turkcyrprioter på fredagen om att återuppta fredssamtalen och diskutera ett enande av den splittrade ön. Vid en presskonferens ikväll sa FNs generalsekreterare Kofi Annan att parterna inte får missa chansen att skriva historia, inte minst inför att Cypern blir medlem i EU i vår.

–Det finns stora förväntningar att ett enat Cypern ska bli medlemmar i EU och vi får inte svika den cypriotiska befolkningen, sa Kofi Annan som själv spelat en central roll under de intensiva förhandlingar som har genomförts i New York de senaste fyra dagarna.

FN-chefen kommer också att ha en avgörande roll i fortsättningen.

Fortsätter på Cypern
Det parterna har enats om är att i nästa vecka på Cypern inleda mer detaljerade förhandlingar utifrån vissa ramar som satts upp av FN.

Målet är att nå en överenskommelse före slutet av mars, så att EU-medlemsskapet, som träder i kraft den första maj, kan omfatta hela Cypern.

FN-chefen griper in vid strandning
Om förhandlingarna går i stå och positionerna är låsta, vilket än fler bedömare ser som en överhängande risk, har parterna gått med på att Kofi Annan får fälla avgörandet på de punkter där de är oense.

Det är sedan tänkt att cyprioterna ska få folkomrösta om slutförslaget den 21 april.

Historisk överenskommelse
Delegationerna har under FN-föhandlingarna de senaste dagarna varit under stor press från flera håll, bland annat från EU och USA.

De båda sidorna har in i det sista anklagat varandra för att förhala processen, men just på fredagen talar alla om en historisk överenskommelse och ett avgörande steg mot en lösning av Cypern-frågan.

Anders Ask, New York
anders.ask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".