All fler illegala vapen i Sverige

Antalet illegala vapen ökar i Sverige. En del smugglas in över gränserna eller stjäls av exempelvis jägare, men polisen misstänker att ett fåtal legala, men oseriösa, vapenhandlare i Sverige står för en del av försäljningen. Ekot har träffat Micke, som äger en bensinmack utanför Stockholm och som köpte en pistol i våras.

Ekot har träffat Micke, som äger en bensinmack utanför Stockholm, som köpte en pistol i våras.

– Är de flera och man är ensam, känner man sig väldigt trängd. Då kan ett skjutjärn räcka som avskräckningsmedel, men om man håller i ett baseballrack och de är två har man inte lika stor chans att kunna försvara sig mot dem, säger Micke.
  
Micke är ägare till ett av de mellan 30 000 och 35 000 illegala vapen, som enligt olika beräkningar antas finnas i Sverige.

Illegala vapen ökar
Någon säker statistik finns inte, men polisens uppfattning är att antalet ökar.

Tidigare hade Micke ett baseballträ bakom disken för att kunna skämma rånare. Efter att flera gånger ha blivit utsatt för väpnade rån, skaffade han sig en 9 mm pistol.

– I de fall det har förekommit har det varit i avskräckande syfte och så har man blivit kallad galning. Ryktet har gått och det har hjälpt mycket att de sett att man är beväpnad, säger Micke.
 
Micke säger att det var enkelt att få tag på skjutvapnet.

Bristande kontroll vid gränsen
Varje år rapporteras ungefär ett tusental vapen stulna i Sverige. Rikspolisstyrelsen har i flera trapporter också pekat på vad man uppfattar som en bristande kontroll vid gränsen av vapen som förs in i landet.

Osäkerheten är stor och enligt Tullverket pekar de senaste årens beslag av vapen inte på att det verkligen förekommer någon organiserad införsel av vapen till den illegala marknaden.

Samtidigt uppger auktoriserade vapenhandlare för Ekot att de under flera år, åtminstone fram till det senaste året, sällan kontrollerats när de fört in vapen över gränsen.

Vapenhandlaren Anders Lexne, generalagent för Smith&Wesson i Sverige, berättar om ett sätt som en mindre seriös handlare kunnat använda föra in vapen som sedan sålts illegalt.

–Det kan vara så att man för in en viss mängd vapen i landet och har med en orubricerad mängd vid sidan om, som man sedan avyttrar. Det är ett sätt att göra det, säger Anders Lexne. 

Det finns cirka 700 vapenhandlare i Sverige. Rikspolisstyrelsen har som mål att på sikt minska antalet till mindre än hälften för att få bättre kontroll.

Minska antalet handlare
Även inspektionerna ska intensifieras ytterligare med fler oanmälda inspektioner, säger Rikspolisstyrelsens vapenexpert Claes Johansson. Man hoppas få bort den minoritet av handlare som också misstänks förse den illegala marknaden med vapen.

– Det är inte ett stort antal, men de finns och de gör tillräckligt stor skada, säger Claes Johansson.

Hur ska man komma åt dem?

–Genom att intensifiera kontrollerna och många av de som är seriösa tycker att kontrollerna är löjligt enkla, säger Claes Johansson på Rikspolisstyrelsen.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se
Nori Kino
n.kino@journalist.com

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".