Iraks kvinnor fruktar ny sharialag

Många kvinnor i Irak är oroliga för att de ska få en sämre situation i det nya Irak än under Saddam Husseins tid. Starka krafter arbetar för att landet ska återgå till strikta muslimska regler och sedvänjor, där kvinnan är underordnad mannen.

I slutet av december förra året beslöt det USA-tillsatta styrande rådet i Irak att landets familjelagstiftning ska baseras på de islamska shariareglerna.

Sedan femtiotalet har lagarna i Irak gett landets kvinnor en för den islamska världen ovanligt stark ställning.

Jämställd med mannen
Kvinnan har i princip jämställts med mannen och Irak har varit ett föredöme för grannländernas jämställdhetsförespråkare.

Det beslut som med en rösts övervikt fattades av det styrande rådet kommer att kasta Iraks kvinnor femtio år bakåt i tiden.

Det får inte hända, säger en människorättsadvokat i Bagdad.

– Idag har kvinnorna i Irak fulla rättigheter, men om den nya lagen träder ikraft kommer de rättigheterna att tas ifrån dem, säger människorättsadvokaten.

Det kommer bland annat att innebära att kvinnan inte får samma arvrätt som mannen, hon kan bli bortgift som barn och hon tvingas lyda sin man och kan utsättas för godtyckliga skilsmässor och får svårt att få vårdnaden om barnen.

Inte trätt i kraft än
Ännu har inte den nya lagen trätt i kraft. Amerikanerna, som fram till sista juni i sommar, har sista ordet i alla frågor, har vägrat att godkänna den.

Sedan styr irakierna själva i eget hus och den nya lagen kan åter röstas fram och träda ikraft.

Nabir el-Salemi, som har bott många år i Sverige, men flyttat tillbaka till sitt hemland Irak, hoppas att de protester som kvinnor i Irak har riktat mot lagen ska sätta stopp för nya försök.

– Det är fruktansvärt omänskligt att införa en sådan lag för den strider mot alla mänskliga principer, säger Nabir el-Salemi i Bagdad.   

Christer Fridén, Bagdad
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".