1 av 2
USA:s president George Bush. Arkivbild: Susan Walsh/PRB
2 av 2
Regeringstjänstemän delar ut kopior på handlingar om president Bushs militärtjänstgöring. Foto: Paul J. Richards/PRB

President Bush vittnar inför terrorkommission

USA:s president George Bush kommer att vittna inför den kommission som utreder terrordåden den 11 september. Presidenten har också givit klartecken till att offentliggöra allt som har med hans omdiskuterade militärtjänstgöring att göra.

Det handlar nu för presidenten och hans närmaste om att försöka vända en negativ trend. De senaste veckorna har varit fyllda med motgångar och problem för presidenten, inte minst frågan om massförstörelsevapnen i Irak.

Dämpa kritik
Före kriget slog Bushregeringen fast att det fanns massförstörelsevapen i Irak men det har aldrig hittats några vilket har orsakat stor turbulens och mycken kritik från politiska motståndare. Den försöker han stilla genom att tillsätta en kommission som ska utreda vad som gick fel och nu vill Vita Huset också lösa två andra heta politiska frågor.

Därför har president Bush nu alltså gått med på att tala med den kommission som utreder den minst sagt känsliga frågan vad de styrande visste om terrorhoten före den 11 september 2001 och om anfallen kunde ha förhindrats. 

Inga offentliga förhör
Men Bush vill inte svara på frågor vid ett offentligt förhör, utan det ska ske i ett privat möte med företrädare för den oberoende kommissionen.

Även den förre presidenten Bill Clinton och hans vicepresident Al Gore har förklarat att det kan tänka sig att i privata möten svara på vad de fick veta om eventuella terrorhot under sin tid vid makten.

Offentliggör handlingar
För att tysta kritikerna i den medialt mest uppmärksammade kontroversen just nu, den om vad president Bush gjorde under Vietnamkriget, gav han sent på fredagskvällen klartecken till att offentliggöra alla handlingar kring sin tjänstgöring i nationalgardet.

Demokraterna har ju anklagat honom från att ha smitit undan, men Vita Huset säger att de ungefär 300 sidor som nu släppts visar att det inte stämmer. Senare under helgen, när journalister och andra läst igenom dokumenten, kanske bilden har klarnat, men fler än en politisk kommentator tror att ord kommer att stå mot ord även framöver.

President Bushs offensiv handlar naturligtvis inte minst om att flera opinionsmätningar den senaste tiden visat att han i dagsläget skulle förlora ett val mot demokraternas ledande kandidat senatorn John Kerry, även om alla experter samtidigt är ense om att mycket hinner hända i opinionen före valet i november.

Anders Ask, New York
anders.ask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".