Isolering och fattigdom i rebellfäste

Gonaive med sina 200 000 invånare är Haitis fjärde stad. Det var där upproret mot president Jean-Bertrand Aristide började för drygt en vecka sedan. Sveriges Radios korrespondent har besökt Gonaive.

– Gonaive är idag en helt befriad stad och härifrån kommer kampen att spridas tills hela Haiti är befriat.

Det är kommendanten för Gonaives befrielsefront som talar. En rundlätt, välklädd 40-årig man som beskriver sig som socialist och som tidigare var administrativ chef för stans sjukhus.

Han ser också mer ut som en statlig tjänsteman, än som en revolutionär kommendant. Men runt omkring honom står hans män sammanbitna, beväpnade män i olika åldrar.

Stillsamt liv
Även om de inte är så många och deras vapen inte är särskilt imponerande, det rör sig mest om pistoler och gamla gevär, är det dem som nu har makten i Gonaive.

Polisstationen är helt utbränd, infarterna till stan är blockerade och gatorna är fyllda av barrikader. Men ändå tycks livet så stillsamt, nästan normalt.

Plötslig oro
Mopeder knattrar förbi mellan barrikaderna, finklädda människor på väg till ett bröllop, män som spelar domino framför husen, barn som leker mellan sophögarna, en otålig kö framför en bank som aldrig öppnar.

Det känns inte som ett uppror, mer då som en slags utdragen, påtvingad ledighet då man inte kan göra mycket mer än att vänta. Men så plötsligt blir det oro i ett gathörn.

Upprörda röster, folk som rusar till, förvirring. En tonårsgrabb har gripits av tre yngre män. De anklagar honom för att ha varit polisspion och snart haglar slagen över honom. Någon bryter loss en bräda från ett staket för att slå.

Lynchningen avbryts
Men så stannar en vit Toyota-Jeep, det är kommendanten som råkar komma förbi i det som tidigare var polisens bil och lynchningen avbryts.

– Vi får inte använda samma metoder som Aristide, säger han senare.

Kommendanten beskriver hur Gonaive nu håller på att organiseras, här finns redan, säger han, en politisk, en ekonomisk och en social kommission som ska ta itu med att lösa dom akuta problemen och organisera en verklig demokrati. Men det låter mer som en deklaration än som en beskrivning av verkligheten.

När vi så småningom lyckas trassla oss förbi barrikaderna och ut ur stan, så är det istället dess isolering som känns mest påtaglig. Under hela resan, fem timmar tillbaka till Port au Prince möter vi ingenting som påminner om uppror. Däremot mycket fattigdom och mycket tröstlöshet, sådana faktorer som ibland kan ge upphov till uppror. Men lika ofta är hinder för att ett uppror ska lyckas.

Lars Palmgren, Gonaive, Haiti
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista