Razzia mot flyg från Peking

Tull och veterinärer har för första gången slagit till mot ett asiatsikt flygplan på Arlanda i den största stickprovsrazzian någonsin. Orsaken är oron att flygpassagerare ska ta med sig varor som kan vara smittade med den fruktade fågelinfluensan. Jordbruksverket lovar fler kontroller framöver.

Det är fågelkött eller fjädrar som kan bära influensavirus och tullaren och veterinären letar efter. Alla Pekingresenärer som stoppas är inte helt glada över razzian som tar tid.

– Ska ni ta mig så ta mig nu, jag har bråttom, hela gruppen 198 personer ska med, säger en man.

Kläder, necessärer och presenter lyfts ur och kontrolleras noggrant. Koaray är bara 14 månader men tålmodigare än många vuxna, hon säger ifrån först när leksakerna inspekteras lika noggrant.

pappa heter Sing Hoa, han är biolog från Peking. han säger att han aldrig skulle drömma om att ta med något smittsamt.

– Jag har studerat biologi så jag vet vad fågelinfluensan innebär.

Ett 20-tal resenärer stoppas och flera påsar med torkat kött beslagtas till sist.

Mari Ekenman, vakthavande befäl säger att det kan vara minst lika svårt att se vem som tar in kött som vem som tar in narkotika. Ofta sker det av misstag.

– Det är många människor som inte vet om det, det är vanliga människor som köper en köttbit för att det var gott när de åt det förut eller en korv eller nåt sånt. Det blir beslag på kött eller fågel. sedan blir det böter på det.

Redan tidigare är det i princip förbjudet att ta in  t ex rått kött och mejeriprodukter till EU, men anledningen till att tullen och gränsveterinär nu slår till är rädslan att fågelinfluensan ska sprida sig från Asien till Europa.

Just privatimport av olika livsmedel som fågelkött anses vara en av dom största riskerna, säger Robert ter Horst på Jordbruksverkets smittskyddsenhet.

– Det finns en risk att folk tar det med sig utan att de vet att gör det. Det är därför vi försöker informera väldigt mycket och med det här tillslaget får vi veta ungefär hur stor omfattningen är.

Men tror du att det här kan vara mer förekommande än man anar?

– Jag tror att det tyvärr är så.

Razzian mot det kinesiska flyget är ett stickprov, som kommer följas av fler kontroller och Robert ter Horts utesluter inte att alla flyg från det drabbade området framöver kommer behöva specialkontrolleras.

– Vi får först se vad som hittas i dessa flyg, sedan kommer vi att prata med tullen igen. Men det blir i alla fall en förhöjd beredskap, det har vi bett tullen att hjälpa till med.
Susan Ritzén
susan.ritzen@sr.se
Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista