Fler afrikanska flyktingar kan återvända hem

Två tredjedelar av alla flyktingar i Afrika bör kunna återvända hem de närmaste åren. Den optimistiska bedömningen gör FN:s flyktingkommissariat UNHCR. Det är den positiva utvecklingen med fred i en rad afrikanska länder de senaste åren, som gör FN så optimistisk, säger talesmannen Peter Kessler.

Så många som två miljoner flyktingar bör kunna återvända till sina hemländer de närmaste åren, tror FN, tack vare de många fredsavtalen som har slutits i afrikanska länder och den relativa stabilitet som har följt.

Angola, Sierra Leone, Liberia, Kongo, Burundi och Rwanda är några av de länder som UNHCR nämner.

Lugnare i stora länder
Flera av länderna som nu har eller närmar sig fred efter år av krig är stora länder som Angola, Kongo och Sudan.

När människor kan återvända dit gör det stort avtryck i UNHCR:s flykintgstatistik.

Ännu fler är de interna flyktingar som nu kan återvända. Människor som inte har behövt gå i exil, men som har fått lämna sina egna byar och sina områden på grund av konflikter och strider i landet.

Omkring tre miljoner av dem räknar UNHCR nu kan åka hem igen.

Det som gör FN särskilt optimistisk är att de flesta av fredsprocesserna har växt fram inom länderna.

–De  har därmed större chans att hålla, än överenskommelser som har tvingats fram utifrån, säger Peter Kessler på FN:s flyktingkommissariat i Geneve.

Problem saknas naturligtvis inte. Det behövs vägar och vatten, skolor och jobb och hälsovård för att länderna ska kunna ta hand om sina återvändande landsmän.

Vädjar om hjälp
UNHCR kallar nu till ett internationellt möte i Genève i början av mars för att se vad omvärlden kan göra för att hjälpa de oftast mycket fattiga länder, som nu ska ta hand om miljoner återvändare.

Fortfarande finns områden i Afrika, där problemen är olösta eller just nu förvärras, som den akuta flyktingsituationen i västra Sudan, eller de mångåriga konflikterna i Somalia och Västshara.

Maria Sjöqvist
maria.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".