Många mediciner på apoteken är oförsäkrade

Många vanliga läkemedel som säljs på Apoteken omfattas inte av den så kallade läkemedelsförsäkringen. Därmed är möjligheten att få ersättning för en eventuell biverkning sämre. Alf Wallerström fick sin kolesterolsänkande medicin utbytt på Apoteket, mot en billigare kopia, som inte var försäkrad.

– Jag gick ju till Apoteket med mina recept. Jag fick inte det läkemedel som doktorn skrivit ut, utan det var utbytt. Sedan gick jag hem och tittade i datorn på Patient-Fass. Där upptäckte jag då att bolaget som gör läkemedlet inte var med i läkemedelsförsäkringen.

Det var när Alf Wallerström fick förhöjda levervärden som han började undersöka vad det var för medicin han åt. Alf själv uppfattade levervärdena som en biverkning, men det visade sig att han inte kunde göra någon anmälan till läkemedelsförsäkringen. Bolaget som tillverkar medicinen är inte med där.

Och Alf är inte ensam. Vanliga mediciner, till exempel mot högt blodtryck, svampinfektioner och depression finns med på listan över billiga kopior som inte omfattas av läkemedelsförsäkringen, men som apoteken enligt utbytesreglerna måste sälja till alla kunder.

Det här leder till ett försämrat patientskydd, säger Richard Bergström, som är vd på branschorganisationen Läkemedelsindustriföreningen.

– Det här är ju ett jättestort problem, med patienter i Sverige som tror sig få fullgoda läkemedel med försäkring, och helt plötsligt upptäcker att det här inte är försäkrat.

Läkemedelsförsäkringen gör det lättare för patienter att få ersättning om man skadats av sin medicin, men det är frivilligt för bolagen att vara med. Nästan alla deltar ändå, men 58 företag som säljer läkemedel i Sverige står utanför.

En lagändring är på gång så att försäkringsskyddet ska bli lika för alla läkemedel, men de nya reglerna kan träda i kraft tidigast vid årsskiftet. 

När Alf Wallerström köpte sin kolesterolsänkande medicin på Apoteket fick han ingen information om att den inte omfattades av läkemedelsförsäkringen. Och det förvånar honom.

– Jag tänkte att det här vet ju ingen om. Patienten som går till apoteket har inte en aning om att han ska fråga om läkemedlen är med i försäkringen, säger patienten Alf Wallerström.

Bolag som inte är med i LFF

A
Amdipharm, Aton Malta, Ayrton Saunders
B
Beiersdorf, Biocodex, Bioenvision, Bröderna Berner
D
Dab Dental, Dentirol, Dentsply, Diatos
E
Encysive, Erol, Eurocept
F
Ferrosan A/S, Goldshield
I
Intercell
K
KRKA AB
L
Lab Almirall, Lab Farmaceutical, Les Lab Servier, Lipomed
M
Medicines Co, Medlite, Mip Int Research, Mip Pharma, Mitsubishi
N
Niconovum, Norgine
O
Omnivision, Ovation Health
P
Parallell Pharma, Pharmacuro, Pharmapole, Pinnacle, Powecliff, Proctor & Gamble
R
Ranbaxy, Regent Medical
S
Scan Regulator, Servier Svenska, Shire Pharma Irland, SSI Sverige
T
Tiemser Arzn, Tolmar
V
Virbac, Vitrolife

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista