Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skandias största ägare vill sälja sina aktier

Skandaldrabbade Skandias största ägare, finländska Sampo, vill sälja sina Skandia-aktier före årets slut, säger Sampos vd Björn Wahlroos i Ekots Lördagsintervju. Sampo köpte i veckan Skandias del av försäkringsbolaget IF och är ansvarig för att ta fram en ny styrelseordförande i Skandia. Men ändå vill han alltså dra sig ur bolaget.

– Efter att vi har köpt IF så har vi använt en hel del pengar på det, dessutom så betalar vi en mycket stor dividend i år (dividend –utdelning på till exempel aktier, red. anm). Det här innebär att det knappast är realistiskt att tänka sig att vi skulle börja köpa Skandia, vilket vi inte haft några planer på heller.

Hur stort Skandiainnehav tror du att ni har när det här året är slut?

– Jag tror faktiskt att vi knappast kommer att ha några Skandiaaktier när det här året är slut, men allt är beroende på vad kursen är. Vi vill gärna sälja ut på ett rimligt pris. 

Ska ta fram ordförande
Det har länge spekulerats om att Sampo med Björn Wahlroos i spetsen, väntat på ett lämpligt tillfälle att ta kontrollen över Skandia.

Wahlroos ihärdiga tal om att Skandiaaktierna bara är en penningplacering har rimmat illa med att han samtidigt tagit på sig ansvaret att ta fram en ny ordförande för Skandia.

Men efter IF-köp och stora aktieutdelningar finns det alltså enligt Wahlroos inga pengar till någon storaffär.

Nöjd med styrelsen
Björn Wahlroos, som är Finlands näst rikaste man och känd som en ovanligt frispråkig kapitalist, fick mycket kritik för
att den nomineringskommitté han leder inte lyckades få fram en ny ordförande till det krisdrabbade Skandias extra bolagsstämma.

Men Wahlroos skyller på den korta tiden och är inte alls missnöjd.

–Under den tiden hann vi få fram någonting som vad jag tror att de flesta analytiker och journalister tycker är en jävla bra styrelse.

Svårt fatta beslut i Sverige
Att nomineringskommittéen inte kunde enas i den avgörande frågan om ordförande förklarar Björn Wahlroos med personkemi och vad han beskriver som det svenska sättet att fatta beslut.

– I Sverige visar det sig att man måste tala med många parter som inte sitter i nomineringskommittéen och de borde också egentligen vara eniga. Det är tydligen enormt många människor som måste vara eniga för att man ska kunna nominera i Sverige och det är lite jobbigt.

Tomas Ramberg
tomas.ramberg@sr.se


 


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".