Billström säger nej till regeringens förslag om trängselavgifter

Regeringen och den politiska majoriteten i Stockholms stadshus har helt olika uppfattningar om innebörden i det förslag som ska reglera trängselavgifterna och som regeringen, vänsterpartiet och miljöpartiet enats om.

Förslaget är nu ute på remiss. Det socialdemokratiska finansborgarrådet Annika Billström anser att regeringen frångår den överenskommelse som hon har träffat med vänstern och miljöpartiet lokalt i Stockholm och nu säger hon att det kanske inte blir något försök.

– Jag tänker inte genomföra något försök i Stockholm om det inte det beslut som Stockholms fullmäktige har fattat.

Det här är ju ett förslag från regeringen. Vad säger du om de inte ändrar på det här förslaget?

–Då finns det ingen majoritet i Stockholm för att genomföra ett försök här. Och då får väl regeringen genomföra ett beslut i någon annan av Sveriges kommuner.

På fredagen gick lagförslaget som har retat upp Annika Billström ut på remiss. Lagförslaget är en överenskommelse mellan socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet i riksdagen.

Nej till undantag för taxi och miljöbilar
Enligt lagförslaget ska Stockholm inte få behålla alla vägavgifterna, utan staten tänker ta en del av pengarna för att täcka de merkostnader som statliga myndigheter får i och med trängselavgifterna. Dessutom säger lagförslaget nej till att göra undantag för avgifterna för taxi och miljöbilar, något som stockholmspolitikerna kräver för att på sikt styra om biltrafiken till alternativa bränslen och miljövänlig teknik.

Därmed förändras den överenskommelse för biltullar som politikerna i Stockholm har träffat på ett sådant sätt att politikerna i inte längre stödjer den enligt Annika Billström.

Inom regeringen är det finansminister Bosse Ringholm som har hand om trängsel avgifterna. Han är helt oförstående till Annika Billströms reaktion.

– Jag tror att det är kraftigt överdramatiserat. Vi har ingen annan ambition från socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet än att fullfölja den överenskommelse som finns. Nu har det skett en lagteknisk genomgång och vi har bett om att få in synpunkter under de här veckorna och då ska vi värdera de lagtekniska synpunkter som Stockholm och andra kan ha, säger han.

– Jag tror att om man läser hela lagförslaget och tar del av de synpunkter som finns och sen för fram sina synpunkter så tror jag att inte det är några större svårigheter att komma till en gemensam slutsats.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista