Indiskt bröllop kostade 700 miljoner kronor

På lördagen var det Alla hjärtans dag, och en del ägnade dagen åt att gifta sig. I den indiska staden Lucknow hölls ett av de kanske dyraste bröllopen i historien.

Det är två söner till en av Indiens rikaste affärsmän, Subrata Roy, som Vigs med sina brudar under extravaganta former. Bröllopet äger rum i Uttar Pradesh, en av Indiens fattigaste delstater. Så fattig att 60 miljoner människor där lever på
svältgränsen.

Men det hindrar inte familjen Roy från att spendera närmare 700 miljoner kronor på den veckolånga hinduiska festen. Den hålls på en familjeegendom komplett med tre palats, en konstgjord sjö och en kopia av Vita huset.

27 plan tar gästerna till festen
11 000 gäster är inbjudna, bland dem premiärminister Vajpayee, otaliga stjärnor från Indiens filmindustri, utländska sportstjärnor och alla som är något i den indiska societeten. 27 chartrade plan fraktade gästerna till nordindiska Lucknow. Ombord på planen hölls tävlingar där priserna utgjordes av påsar med guldmynt.

Subrata Roy äger ett stort inrikesflygbolag, Sahara. Han har också TV-bolag, tidningar, en bank och ett byggföretag. Han är värd över 60 miljarder kronor.

Kanske för att avvärja kritik säger familjen Roy att man tänker dela ut gratis mat till över 140 000 hemlösa och fattiga. Familjen har också betalat för ett storbröllop den här veckan med 101 fattiga par. Förutom bröllopet fick de  35 000 kronor vardera som bröllopsgåva. Men de fick inte komma på
familjen Roys fest.

Nils Horner
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista