Svagt stöd för haitiskt uppror

I Haitis huvudstad Port-au-Prince ska oppositionen på söndagen hålla en demonstration. Den kan bli stor och den kan bli våldsam. Men de flesta av huvudstadens invånare vet inte ens om att den ska hållas och allt tal om uppror skakar dem bara på huvudet åt.

Vie del Mar, ett slitet kvarter i Port-au-Prince, där många är kritiska till den haitiske presidenten. Men ändå har ingen jag talar med ett enda gott ord att säga om upproret i Gonaives eller om den civila oppositionen.

”Aristide har rätt att sitta kvar”
– Det är bara i Gonaives det är problem, säger Françoise, en 25-åring i hip hop-kläder.

– Här och i resten av landet är allt som vanligt, säger han.

Françoise har kritiska saker att säga om Aristide, men säger han, vi valde honom för att sitta i fem år och det är det som han ska göra. Sen när hans tid är ut får vi välja någon annan.

Oklart budskap från oppositionen
Vad oppositionen är ute efter har Françoise svårt att förstå. Han misstror att så många politiker är vita och mulatter, inte svarta som Aristide och han själv och den stora majoriteten av alla haitier.

– Det internationella samfundet borde inte låta sig luras, säger han.

– Det borde i stället backa upp Aristide, det är ju honom vi har valt, och han har rätt att sitta sin tid ut, och oavsett vad vi tycker om honom så har han rätt att sitta sin tid ut.

Lars Palmgren, Port-au-Prince
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista