Osannolikt med snabb uppgörelse om ny grundlag i EU

Samarbetet i EU gnisslar ordentligt efter kollapsen i december, då stats- och regeringscheferna inte kunde komma överens om ett nytt konstitutionellt fördrag.

Det har inte blivit bättre, utan snarare tvärtom, säger statsminister Göran Perssons närmaste medarbetare i EU-frågor, statssekreterare Lars Danielsson.

–Det måste man tyvärr säga att det gått i fel riktning de senaste månaderna, säger Lars Danielsson.

Många olösta konflikter
Det är många olösta konflikter som ligger och skaver i EU. Striden om valutaunionens regler för stabila finanser, det misslyckade toppmötet i december och kampen om EU:s budget, som inleddes i veckan som gick.

Många regeringschefer har dessutom stora inrikespolitiska problem. Gerhard Schröder i Tyskland, Tony Blair i Storbritannien och Lezlek Miller i Polen är bara tre av de som har bekymmer.

–Det är klart att dessa svåra nationella bekymmer återspeglas på den europeiska nivån och då blir inte stämningen så konstruktiv, säger Lars Danielsson.

Känner du dig orolig?

–Nej, man brukar säga att EU är vant vid att genomleva kriser och jag tror egentligen att det här är fallet den här gången också, säger Lars Danielsson.

– EU måste börja leverera, säger Lars Danielsson, inte bara diskutera utan visa att möten leder till något, helst till bättre tillväxt, fler jobb och bättre levnadsvillkor för medborgarna.      

Varför gjorde den svenska regeringen i denna irriterade stämning helt om och förklarade att också Sverige tänker begränsa den fria rörligheten för medborgarna från de nya EU-länderna?

– Det hade varit ännu värre om vi som nästan enda land hade börjat med öppna gränser och sedan tvingasts stänga dem, säger Lars Danielsson.

–Kortsiktigt kan det skapa dålig stämning, ja, men långsiktigt är jag helt övertygad om att det ligger i allas intresse att vi gör så, säger Lars Danielsson.

Men stämningen har inte blivit bättre av den svenska regeringens beslut?

–När jag talar med mina kollegor i de nya medlemsländerna så är det klart att många av dem noterar den svenska diskussionen, men den kanske inte är fullt så betydelsefull som vi vill tro, säger Lars Danielsson.
 
Trots att Irland för närvarande gör intensiva försök att medla i de politiskt laddade förhandlingarna om ett nytt EU-fördrag och trots att Polen nu, i motsats till i december, har visat tecken på förhandlingsvilja, tror Lars Danielsson inte att det blir en snar uppgörelse om ett nytt konstitutionellt fördrag för EU.

–Om man tittar på det allmänpolitiska läget är det tyvärr så att det mesta talar mot att det går att komma överens om ett nytt fördrag i närtid, säger Lars Danielsson.

Sura miner i EU inför toppmötet
Med drygt en månad kvar till nästa toppmöte och två och en halv månad kvar till den historiska utvidgningen är det fortfarande mest sura miner i EU. Lite fest hoppas Lars Danielsson ändå på den första maj.

–Det ger oss ändå anledning att påminna oss att vi försöker och kanske en gång för alla suddar ut uppdelningen mellan öst och väst, säger Lars Danielsson, statssekreterare hos statsminister Göran Persson.

Annika Ström-Melin
annika.strom-melin@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".