Rättegången om Nigeria-breven har börjat

Den första stora rättegången mot så kallade ”Nigeriabrevsbedragare” har inletts i Nigeria. Fem män står åtalade för att ha försnillat 240 miljoner dollar från en brasiliansk bank. Men rättegångens utgång hotas av att någon försöker muta domstolen.

Det här fallet skall visa att Nigerias nya regering tar korruptionen på största allvar, men redan i inledningen upptäcktes en man som gick omkring med stora summor kontanter i domstolen. Och domaren utfärdade en varning, speciellt riktad till försvaret, att mutor inte fick förekomma i hans domstol.

Runtom i världen sitter hundratals Nigeriabrevs-bedragare fängslade, och varje dag skickar svenska företag in 25 Nigeriabrev till Rikskriminalen, brev där man  lockas att satsa en liten summa pengar och få tusenfalt igen.
Men i Nigeria hade en enda person fängslats, tills presidenten för ett drygt halvår sedan tillsatte en speciell anti-korruptionsgrupp.

”Breven det enskilda brott som skadat Nigeria mest”
Ledaren för specialstyrkan, Nuhu Ribadu, som jag träffade i Abuja i Nigeria, inledde arbetet med att gripa ett hundratal Nigeriabrevsbedragare, eller ”four-one-niners” efter paragraf 419 i strafflagen. Nigeriabreven är det enskilda brott som orsakat störst skada för Nigeria, anser Ribadu.

En av de män som Ribadu grep med 20 miljoner dollar i kontanter, står nu åtalad tillsammans med fyra andra, för att ha försnillat totalt 240 miljoner dollar från en bank i Brasilien - och det är en härva som har förgreningar i USA, Storbritannien och Schweiz.
Men bedragaren tog det lugnt vid gripandet och erbjöd Ribadu merparten av de 20 miljonerna. Han blev mycket förvånad när Nuhu Ribadu tackade nej.

– Hade jag tagit emot mutorna, så hade också denna insats mot korruptionen dött, liksom alla andra tidigare, sa Ribadu.

80 procent försvinner i korruption
För så är systemet; nästan alla har hitills kunnat muta sig fria från fällande domar. Och i Nigeria, där 80 procent av alla pengar och tillgångar som omsätts, försvinner i korruption - så är denna rättegång avgörande för rättsystemets trovärdighet.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista