Svårt att veta vem som ligger bakom attackerna i Irak

Sedan Saddam Hussein störtades i Irak för snart ett år sedan har över 600 irakiska poliser och andra som samarbetar med ockupationstrupperna dödats i olika attacker. Över 20 personer dödades i den senaste attacken. Men det är svårt att slå fast vilka som ligger bakom attackerna - irakier eller utländska terrorister.

När man pratar med irakier visar det sig att åsikterna går starkt isär i den här frågan. Många är säkra på att det inte är irakier som utför de blodiga attentaten som ofta riktas mot de viktigaste symbolerna för samarbetet med ockupanterna; polisstationer och civilförsvarsförläggningar. Man gissar i stället att det är al Qaida-grupper som straffar dem som samarbetar med USA.

Saddam har fortfarande visst stöd
Andra tror att det är faktiskt är irakier som ligger bakom de blodiga attentaten.

– Det är irakier som fått sina bröder eller vänner dödade av amerikanerna som hämnas på det här sättet, tror Abbas Bakir.

Dessutom  finns det fortfarande stöd för Saddam Hussein i Irak i dag.

– Saddam var i alla fall bättre än amerikanerna, säger Ali alSuedy.

”Attackerna är vansinniga”
Men han tycker ändå, precis som nästan alla jag talade med under tio dagar i Irak, att de dödliga attackerna är vansinniga, och måste upphöra. Frågan är hur. Fler trupper och hårdare tag tycker, några.

Om amerikanerna försvinner så försvinner också det här problemet, tror andra.

– Vi hoppas att folkopinion gör det svårt för president Bush och premiärminister Blairs tokiga och irrationella äventyr i den här delen av världen, säger statsvetenskapsprofessorn Wameed Nadmi i Baghdad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".