Brokig samling partier blir junilistans grupp i EU

Det nya EU-kritiska partiet Junilistan samlar nu namnunderskrifter för att kunna delta i valet till Europaparlamentet i juni. De flesta partier i EU-parlamentet hör till en politisk grupp av liknande partier från EU. Junilistan kommer att höra till EDD - gruppen för demokratiernas och mångfaldens Europa.

EDD presenterar sig som gruppen som kämpar mot en odemokratisk och centralistisk beslutsapparat i en europeisk superstat, och detta är nog den brokigaste politiska familjen i Europaparlamentet.

Den består av franska gaullister som kämpar för fransk suveränitet. Där finns också ett franskt jakt- och fiskeparti, som bekämpar EU:s förbud och inskränkningar av bland annat jakt på flyttfåglar.

Brokig skara partier
Så finns det ett holländskt kalvinistiskt parti som anser att det är Guds vilja som ska råda över Europapolitiken. Kalvinisterna väcker ett visst uppseende genom att be bordsbön i parlamentets matsal och inte släppa in kvinnor i partiet.

I gruppen EDD ingår också det brittiska Independence Party som är bittrare motståndare till EU än till och med det brittiska torypartiet.

Den danska junirörelsen vill ha ett mer demokratiskt och öppnare EU och väntar på att det svenska EU-kritiska partiet Junilistan snart också ska finnas i Europaparlamentet. Dessa partier har inte ett helt lätt liv i EU.

”Tvivel och svårigheter”
Deras grupp EDD, kallas lite elakt för  ”doubts and difficulties” - tvivel och svårigheter, och de kritiseras och ses lite över axeln på för att ställa sig vid sidan och inte delta tillräckligt aktivt i arbetet i parlament och utskott.

Ett undantag görs för de holländska kalvinisterna som väckt respekt för sitt arbete i miljöfrågor - där de engagerar sig till skydd för det Gud har skapat.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".