EU-motståndarna i mp stärker sitt grepp

När miljöpartiets kongress avslutades på söndagen stod det klart att EU-motståndarna befäst sitt grepp om partiet. När kongressen röstade om vilka kandidater som ska stå på listan i valet till Europaparlamentet hade Paulo Silva, som vill att partiet ska stryka kravet på att Sverige ska lämna EU, flyttats från femte till tjugofemte plats på kandidatlistan.

Det var en stark markering av kongressen, och som en medlem av partistyrelsen sa, ett hårt straff för Paulo Silva. Det är tydligt att partiet ogillat att han så stark har gått ut och pläderat för ett närmare samarbete i EU; gemensamma skatter på företag och på det sociala området och för att kravet om att Sverige ska gå ut ur EU ska tas bort.

Från femte till 25:e plats
På lördagen röstade en majoritet på kongressen i Eskilstuna för att skriva in utträdeskravet som första punkt i valmanifestet. När kongressen på söndagseftermiddagen röstade om vilka som ska stå på miljöpartiets lista till EU-parlamentets val så petades Paulo Silva ner från femte till 25:e plats.

Paulo Silva är besviken på sina partikamrater som han menar taktiskt har manövrerat ut honom.

– Det är klart att vissa har verkat för att ändra valsystemet så att de som har en mer positiv syn på möjligheten att göra någonting bra av EU har missgynnats, säger han.

Hur ser du på det?

– Det brukar inte vara den miljöpartistiska kulturen men det är är uppenbart att det förekommer även i vårt parti.

De fyra som nu toppar listan till EU-parlamentsvalet; Carl Schlyter, Eva Goes, Ulf Holm och Yvonne Ruwaida är alla EU-motståndare och tydliga i sitt krav om att Sverige ska lämna EU.

Wetterstrand manade till samling
Men språkröret Maria Wetterstrand uppmanade partimedlemmarna att nu lämna striden bakom sig och att partiet stå enat i kampen om väljarna i den kommande valrörelsen.

– Jag hoppas att vi kan gå ut tillsammans i den här valrörelsen och arbeta tillsammans som gröna, oavsett om vi tror att Sverige kan göra mest inom eller utanför unionen. Det är trots allt inte mellan Paulo Silva och Carl Schlyter som den stora skiljelinjen går i svensk eller europeisk politik, sa hon.

– Skiljelinjen går mellan de grå politikerna från höger och vänster och oss gröna politiker med nya idéer och en vision om en bättre värld.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".