Foto: PRB

Minst 28 döda när taket rasade i ryskt badhus

I snart ett dygn har räddningsarbetare sökt efter överlevande i det raserade äventyrsbadet Transvaal i Moskva. Men ännu har man enbart hittat fler döda. Enligt ryska teven är antalet döda nu 28 men flera människor saknas fortfarande.

Stora byggkranar har hela dagen lyft bort betongblock, stålbalkar och hela containrar fulla med glas och bråte. Nere i det totalt raserade äventyrsbadet gräver räddningsarbetare för hand i ett allt mer fåfängt hopp om att hitta människor vid liv.
Det stora hålet på nära 5000 kvadratmeter är fyllt av snö, is, glas, betongdelar och rester av det som skulle likna ett tropiskt badparadis.  Ett paradis som på lördagskvällen förvandlades till ett inferno av glassplitter, blod och panikslagna flyende människor.
– Det hördes ett kraftigt brak, berättade Roman Jazimin som låg i solariet.

Som hundratals andra flydde han ut i den 15 gradiga kylan utanför i bara badkläderna.

Fortfarande saknas människor
Under natten användes stora värmefläktar för att människor som låg fastklämda inte skulle frysa ihjäl. Ett 50-tal räddades ur själva bassängområdet under natten och morgonen. 24 döda har grävts  fram, några av dem små barn. Fortfarande saknas människor som ska ha funnit inne i badet.
 
Över 300 människor ska ha varit inne i vattenrutschkanor, bassängen med vågmaskiner och barnbassängen när det välvda taket av glas och betong gav vika. Ett barnkalas firades i badet och det var en glad stämning berättar vittnen.
Transvaal är bara två år, byggt av en turkisk firma och ritad av ryska arkitekter. Det var ett exklusivt bad med höga inträdesavgifter, över 500 kronor för en familj.

Brottsutredning har startat
Både den turkiska byggfirman och arkitektfirman har fått sina licenser indragna och en brottsutredning har startat. Att taket ska ha knäckts bara av snö tyder på något fel i konstruktionen, säger åklagaren.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista