Allt färre får smärtvård

Vården för människor med kronisk smärta har under det senaste åren monterats ner och allt färre patienter remitteras till det fåtal smärtkliniker som finns kvar, det menar många smärtläkare.

I veckan samlades flera smärtläkare till Smärtföreningens konferens i Stockholm. De får allt mindre möjligheter att hjälpa sina patienter. Och eftersom den vanliga sjukvården inte har kompetens eller tid med smärtpatienterna är det många som far illa, säger överläkare Jan Lidbeck vid Smärtrehab i Helsingborg.

– Tyvärr är det så att bemötandet i sjukvården på en del håll är så dåligt att det bidrar till att patienterna får långvarig eller kronisk smärta, säger han.

Orgelkonserter ger lindring
En av dem som försöker behandla patienterna på sitt eget sätt heter Tomas Ekström, smärtläkare i Piteå. En av hans mediciner heter orgelkonserter.

– Jag ser många effekter på olika plan, bland annat lär man känna patienterna utanför praktiken. Jag har upptäckt att en del patienter har glömt bort livet utanför smärtan. Jag vill få dem att finna vägen tillbaka och jag tycker att jag har lyckats med det, säger han.

Smärtläkarna vill att man inför bättre organisation och börjar använda den nya kunskap som faktiskt finns för att behandla människor med långvarig värk i dag. Då kunde man hjälpa betydligt fler säger Jan Lidbeck.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".