Ambulanssjukvårdare rädda att förlora jobben

Nästa år blir ett stort antal ambulanssjukvårdare av med sina möjligheter att ge patienter olika mediciner. Socialstyrelsen sätter stopp för ett undantag som gjort att ambulanspersonal kunnat ge läkemedel utan att ha den utbildningsnivå som formellt krävs.

Många och ofta mycket erfarna ambulanssjukvårdare har kunnat ge ett antal mediciner utan att ha den utbildning som formellt krävs. Men nästa höst är det stopp och det kommer att krävas sjuksköterskor till detta.

Rädda för varsel
Rekrytering pågår för fullt för att landstingen ska klara övergången. Men många av de idag anställda är upprörda, och befarar att de degraderas eller till och med varslas vilket också sker.

Göran Öhlund har varit ambulanssjukvårdare i Stockholm i 14 år.

– Det innebär väl att jag kommer att få köra hela tiden och att jag inte får ta hand om patienten längre, säger han.

Försök att stoppa förändringen
Det är bedrövligt säger Lisa Dipaolo-Sandberg på ambulanssjukvårdarnas fackförbund Kommunal och menar att hade räckt med att utbilda dagens personal ytterligare i medicinhanteringen.

Nu ska man göra ett försök att stoppa förändringen nästa höst hos Socialstyrelsen och hos regeringen.

Ambulanssjukvårdarna själva känner att deras erfarenhet inte tas tillvara när sjuksköterskorna ska in i verksamheten.

Tydliga regler finns
Men Sylvia Myrsell på Socialstyrelsen försvarar beslutet:

– Det står tydligt i regelverket att för att hantera läkemedel ska man ha av Socialstyrelsen utfärdad legitimation eller ingå i någon av yrkesgrupperna som har så kallad skyddad yrkestitel, säger hon.

Har det varit problem hittills?

– Jag har ingen statistik över problem, men det man kan titta på är hur många anmälningsfall som finns, där det har varit en felhantering. Det är svårt att säga också om allt har kommit fram den vägen, men jag har ingen statistik på hur många, det har jag inte tagit fram, säger Sylvia Myrsell, utredare på Socialstyrelsen.

Johan Wangström
johan.wangström@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".