Gröna partier tappar inflytande när EU utvidgas

När EU får tio nya medlemsländer den första maj, med egna representanter i EU-parlamentet, kommer maktbalansen där att förändras, eftersom de gröna partierna är svaga i de nya länderna.

Carl Schlyter, som står först på svenska miljöpartiets lista till EU-parlamentsvalet, tror inte att det blir många nya i den gröna gruppen.

– Det blir få, kanske bara en eller två av över hundra nya som kommer. Då försvagas vi som grön kraft, säger han.

Konservativa gruppen gynnas
I dag har den gröna gruppen ungefär sju procent av rösterna i EU-parlamentet. Men när de tio nya medlemsländerna går med den 1:e maj så kommer de politiska majoriteterna att röras om ordentligt.

Som det ser ut nu så kommer östutvidgningen att gynna den konservativa gruppen, som kraftigt kommer att förstärka sin maktposition, medan den gröna gruppen kraftigt kommer att försvagas.

Det beror på att den gröna rörelsen i Östeuropa i princip är obefintlig i dag, enligt Carl Schlyter.

– Det är partier i sin begynnelse som inte har någon organisation eller ekonomiska resurser. I till exempel Polen är det svårt bara att ställa upp. Där ska man i varje region samla in väldigt mycket namnunderskrifter. Så de har svårt att ens få vara med i valet, säger han. 

Grön valkampanj i hela EU
Att förlora mandat i EU-parlamentet betyder också minskat inflytande. Den gröna gruppen kommer at få färre ordförandeposter i utskotten, mindre talartid och färre tunga betänkanden, alltså möjligheten att utforma innehållet i parlamentets olika förslag.

För att säkra inflytandet i framtiiden satsar nu de gröna på en stor valkampanj i hela EU, men framförallt i de tio nya medlemsländerna.

– Det är en del av den viktiga biten med den gemensamma valkampanjen. Att just kunna stödja dem så att också de kan nå ut, säger Carl Schlyter.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista