Risk för strid om Nilens vatten

Nästa stora konflikt i Afrika kommer att gälla vatten, nämligen floden Nilen. Det förutspår FN:s förre generalsekreterare. Egypten har redan anklagat Kenya och Tanzania för ”krigshandlingar”, för att de har beslutat att tappa av vatten från Nilens källa.

Egypten håller på att tappa kontrollen över världens längsta flod, Nilen, som försörjer 160 miljoner människor i nio länder i Afrika.

Avtal från kolonialtiden 
Enligt ett avtal från 1929 då Storbritannien var den stora kolonialherren i Afrika så garanterades Egypten 80 procent av Nilens vatten.

Landet gavs också rätt att stoppa alla projekt som hotade Nilens flöde och rätt att inspektera hela flodens längd.

Det är ett avtal som har upprätthållits av världens stora biståndsländer.

Ett olagligt avtal, ansåg flera östafrikanska länder vid sin självständighet, men först nu har slaget om Nilen börjat.

Åtta länder kan påverka vattentillgången
Tanzania beslutade i förra veckan om en vattenledning från Victoriasjön, en av Nilens källor, som i slutändan skall förse en miljon människor med vatten i torkdrabbade områden.

Kenya har beslutat att dra sig ur avtalet, vilket Egypten förklarat som en krigshandling.

Ugandas parlament skall fatta beslut om att ta betalt för Nilens vatten av Sudan och Egypten, eftersom Uganda får stå för kostnaderna att skydda Victoriasjön från föroreningar och igenväxning utan att kunna använda Nilens vatten för egen del.

Fredsavtal i Sudan oroar Egypten
Åtta länder kan alltså påverka tillgången av de livsnödvändiga vattendropparna som nästan hela Egypten är beroende av.

Egypten har redan varit berett att gå i krig mot Etiopien för 20 år sedan för att skydda källan till den Blå Nilen och oroar sig nu för ett fredsavtal i Sudan.

Där möts den Vita och Blåa Nilen och ett självstyrande södra Sudan kan bli ytterligare en makt över Nilen. 

FN:s förre generalsekreterare Boutros-Boutros Ghali, själv egyptier, förutspår att nästa stora konflikt i Afrika blir över tillgången till vatten och då speciellt floden Nilen, som flera länder är ivriga att få använda sig av.

Egypten har ännu inte reagerat officiellt på Tanzanias beslut om en vattenledning, men varje liten sänkning av vattenståndet i Nilen är som att strypa livsblodet för landet   – alltså en början till en katastrof.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".