Fler företag lägger huvudkontoret i Stockholm

Stockholm drar till sig allt fler av de svenska företagens huvudkontor. 250 större svenska företag har nu sitt huvudkontor i Stockholm, en ökning med 30% på fem år. Det visar statistik från SCB, som presenteras i ett nyhetsbrev från Sveriges managementkonsulter.

Men Stockholm är en knutpunkt för det svenska näringslivet. Här finns flest huvudkonor i landet.

Bra för Sverige
Enligt SCB har 45 procent av alla företag med fler än 250 anställda sitt huvudkontor i huvudstaden. Alltfler chefer och alltmer makt samlas alltså i Stockholm.

Det är bra för Sverige, anser Pontus Braunerhjelm, professor vid Linköpings universitet, som forskat om vad som avgör var huvudkontor placeras.

– Det kan ju svida på sina håll i de regioner som tappar huvudkontor. Men för Sverige som helhet tror jag att det är bra, därför att det stärker de större städernas möjligheter att locka till sig huvudkontor inte bara från Sverige utan även från andra länder, säger Pontus Braunderhjelm.

Tjänsteföretag och service krävs
En del i förklaringen till varför huvudkontoren blir fler i Stockholm är att det redan fins så många i staden.

I större städer som Stockholm finns de tjänsteföretag och den service som huvudkontoren behöver, säger Pontus Braunerhjelm.

– Det är framför allt marknadsföringstjänster, det är it-tjänster, det är redovisningstjänster och olika typer av konsulttjänster som handlar med huvudkontoret, säger han.

Så ett huvudkontor skapar jobb i andra sorters företag?

– Det finns i alla fall en länk mellan huvudkontor och andra tjänstebranscher, ofta avancerade och kunskapsintensiva tjänster.

Pontus Braunerhjelm tror också att Stockholm nu har en större dragningskraft på utländska företag.

– Det finns en tendens som man har sett i USA, att huvudkontoren lämnar de allra största städerna och lokaliserar sig i lite mindre städer där det är mindre trängsel och bättre miljö, men det finns ändå ett utbud utav rekreationsmöjligheter, kultur och så vidare och här bör Stockholm ligga bra till, säger han.

Varför då?

– Vi har ett utbud när det gäller till exempel rekreation, hela skärgården. Vi har en bra miljö och inte så vansinnigt stora problem med trafiken. Prisnivåerna är rimliga. Det finns hyggligt bra med transporter, säger Pontus Braunerhjelm.

För inte så många år sedan kom det larmrapporter om att företag flyttade ut från Sverige och huvudkontoren hamnade i andra delar av världen. Hur ser det ut nu?

– Den där processen fortgår. Kanske inte lika intensivt som under de åren i slutet av 90-talet, men vi ser en fortsatt utflyttning. Det är möjligt att den håller på att vända och i stället kommer vi, om förutsättningarna är gynnsamma i övrigt, få se en inflyttning, säger Pontus Braunerhjelm, professor i nationalekonomi vid Linköpings universitet

Thorbjörn Carlsson
thorbjorn.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".