Pakistan och Indien återupptar fredsförhandlingar

På måndagen återupptas fredsförhandlingarna mellan Pakistan och Indien. Det finns tecken på att båda sidor menar allvar när de nu säger att de vill få slut på över 50 års fientlighet.

Artighetsfraser är utbytta, handskakningar och leenden har förevigats av kamerorna. Nu är det dags för de riktiga förhandlingarna att börja. På måndagen sätter sig delegationer från Pakistan och Indien med varandra i den pakistanska huvudstaden Islamabad. 

Fredsvilja på båda sidor
Under tre dagars förhandlingar på vice utrikesministernivå väntas inga snabba  genombrott, men förhoppningen är att en intensiv och konkret dialog nu ska  komma igång. I första hand är syftet att bestämma detaljerna för den fortsatta fredsprocessen.

Optimister pekar på att båda sidor nu verkar ärligt besjälade av fredsvilja.

Pakistans president Musharraf tycks vilja styra sitt land definitivt bort från stöd till islamiska extremister. För bara ett par månader sedan kom han själv undan, sekunder från att bli sprängd i bitar vid ett självmordsattentat.

På andra sidan gränsen verkar Indien nu mer intresserat av att bli en ekonomisk  stormakt, snarare än att sitta fast i en kostsam och nästan 60 år gammal konflikt med  sitt grannland.

Kashmir svåraste frågan
Men det är fortfarande svårt att se hur de båda länderna ska kunna lösa den svåraste frågan, den om Kashmir, territoriet i norr som båda gör anspråk på med  glödande nationalistiska argument.

Båda sidor hoppas ändå kunna göra framsteg  på andra områden, som handel och förtroendeskapande åtgärder och därmed  långsamt skapa förutsättningar för något slags kompromiss om Kashmir.

Nils Horner, New Delhi
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista