Hasse Ekman och Sickan Carlsson i filmen Sjunde himlen Arkivbild: PRB

Hasse Ekman är död

Skådespelaren och regissören Hasse Ekman avled på söndagskvällen i Spanien där han var bosatt sedan många år. Hasse Ekman blev 88 år. Han var en av svensk films mest produktiva regissörer och arbetade också med tv, teater och revyer. Han debuterade redan som 17-åring.

Hasse Ekman var produktiv, både som regissör och skådespelare. Han regisserade 41 filmer och deltog som skådespelare i 51 filmer. Redan som 17-åring debuterade han vid filmen. År 1940, vid 25 års ålder, debuterade han som regissör med komedin ”Med dig i mina armar”.

Under 1940-talet skrev och regisserade Hasse Ekman en lång rad filmer i olika genrer, bland dem flygarfilmen ”Första divisionen” med Stig Järrel i huvudrollen.

”Det var underbart”
Under 50-talet gjorde han framför allt komedier och musikaler. En av de mest kända är ”Sjunde himlen” från 1956 med Sickan Carlsson i huvudrollen.

– Det var en av de bästa filmerna jag fick vara med i, säger Sickan Carlsson.

Hur var det att arbeta med Hasse Ekman?

– Toppen! Det var verkligen underbart, måste jag säga. Han var som han var och vi hade mycket trevligt arbetsumgänge.

Samarbetade med Bergman
Som skådespelare samarbetade Hasse Ekman bland annat med Ingemar Bergman.

Ekman hade roller i Bergmans filmer ”Fängelse”, ”Törst”, och ”Gycklarnas afton”.

Förutom film skrev Hasse Ekman också schlagertexter och regisserade teater och revyer. Han arbetade med flera av Povel Ramels Knäpp-upp-revyer.

Viktig för svensk film
Hasse Ekman har haft stor betydelse för svensk film, säger Jannike Åhlund, konstnärlig ledare för Göteborgs filmfestival och en av författarna till boken ” En liten bok om Hasse”.

– Jag tycker att ”Flicka och hyacinter” är en sån film där han verkligen ansträngde sig att visa att han kunde göra en Bergman-film. Men sen finns de andra filmerna ”Banketten” och ”Kungliga patrasket”, som jag tycker är jättebra filmer.

Sedan mitten av 60-talet var Hasse Ekman bosatt i Spanien. Där avled han på söndagen, 88 år gammal.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".