Fransk public service-TV i trovärdighetskris

Efter bråket kring brittiska radio- och TV-bolaget BBC har en liknande stor medieskandal blåst upp i Frankrike. Där ifrågasätter man mediernas trovärdighet, efter det att franska public service-kanalen TV 2 gått ut med en felaktig och okontrollerad nyhet.

Opinionen menar att det är allvarligt att franska medier alltför ofta inte kollar upp sina nyheter ordentligt. Särskilt hård har kritiken varit mot fransk statlig TV som var ursprunget till medieskandalen.

– Det är hemskt att man inte vet vem man kan lita på i franska medier. Public service borde vara något av ett föredöme, men så är tyvärr inte fallet nu, anser parisaren David Cohen.

Upprörd opinion
Opinionen i Frankrike är upprörd över den felaktiga nyheten som nyligen presenterades av en journalist på franska public service-kanalen TV 2.

När den förre premiärministern Alain Juppé dömdes i en korruptionshärva sa journalisten David Pujadas att Juppé skulle lämna politiken samma dag. Samtidigt intervjuades dock Juppé hos konkurrenten TV 1, Frankrikes största privata kanal, och där sa Juppé att han skulle fortsätta med politiken fram till dess domen träder i kraft.

Public service-kanalen hade därvid gått ut med felaktig information då man meddelat att Juppé skulle avgå samma dag. Journalisten David Pujadas bad visserligen om ursäkt, men trots det har affären blåsts upp till en enorm medieskandal.

Missnöjesomröstning på TV-kanalen
Den har i veckan lett till en missnöjesomröstning på TV-kanalen, en omröstning som har tvingat nyhetschefen att avgå.

David Pujadas har straffats med två veckors avstängning och den franska pressens opinionsnämnd har gett TV 2 en varning.

Enligt den respekterade chefen på den politiska veckotidskriften Marianne, Jean François Kahn,
bottnar skandalen i en hänsynslös jakt på nyhetsmaterial mellan public service och de privata TV-kanalerna.

– Förmodligen upphör nog inte nyhetsjakten förrän man på politskt håll beslutar att public service inte ska konkrerra med privata kanaler, säger Jean François Kahn på tidskriften Marianne.

Johan Tollgerdt, Paris

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".