Brott mot tystnadsplikten vanligt i vården

Runt om i landet slarvar och bryter vårdpersonal mot tystnadsplikten. Det visar en enkät som P3 Front gjort bland över hundra undersköterskestudenter. Mer än hälften av de tillfrågade har under sin praktik eller när de jobbat inom vården varit med om att personal brutit mot tystnadsplikten

Elin, som egentligen heter nått annat, har jobbat tolv år inom psykiatrin i Norrland.

–Det missköts i princip hela tiden bland alla yrkeskategorier, säger Elin.

100 enkäter
Fronts enkät om tystnadsplikten delades ut bland 106 undersköterskestudenter i Boden, Stockholm och Malmö.

Resultatet visar att mer än hälften av studenterna har varit med om att personal brutit en eller flera gånger mot tystnadsplikten.

Det kan handla om allt från skvaller om patienter i sjukhusmatsalen, till att personal på en vårdavdelning diskuterar en patient öppet inför andra patienter.

Elin har brutit mot tystnadsplikten flera gånger.

– Många gånger sker det utan att man tänker på det. Det finns ingen mening med det, men det sker utan att man tänker efter. Många gånger har man fått ångest för att man pratat om en patient när man kommit hem, säger Elin, som jobbat många år i psykiatrin.

Alla inom vården har tystnadsplikt
Alla som arbetar inom hälso- och sjukvården har tystnadsplikt. Det betyder att ingen får lämna ut uppgifter om dig, din sjukdom, din behandling eller om din privata situation utan att du själv har godkänt det.

Majoriteten av de tillfrågade undersköterskestudenterna anser att de är säkra på vad som krävs för att hålla tystnadsplikten. Men ändå har flera av dem brutit mot tystnadsplikten.

Elin tror att anställda måste påminnas oftare.

–Det märker man snabbt, när man är elev och när man jobbar, att det bryts mot sekretessen och man blir lite avtrubbad, säger Elin med erfarenhet från psykiatrin.

Erica Larsson
erica.larsson@sr.se

Erik Hedtjärn
erik.hedtjarn@sr.se

Anna Landelius
anna.landelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista