Sjö fylls igen för att utöka stadskärna

Det är blir allt trängre i många av Sveriges större städer. Bristen på bostäder är på flera håll skriande och marken utnyttjas allt mer. I centrala Jönköping har ett unikt omdiskuterat projekt inletts, där delar av en sjö fylls igen för att ge plats åt flera hundra bostäder och butiker.

Solen har knappt hunnit upp när det första lasset med sten tippas i Munksjön mitt i Jönköping. 40 000 kvadratmeter av sjön ska fyllas igen och fram till i höst kommer lastbilarna gå i skytteltrafik hit.

På den utfyllda ytan ska ett idag trångt centrum kunna växa med upp mot 600 lägenheter, butiker och kontor och en ny bro för att leda om trafiken.

Det socialdemokratiska kommunalrådet Per Larsson anser att det spektakulära projektet är nödvändigt.

– Det här är den enda möjligheten för oss att utveckla den centrala stadskärnan, skapa mer exploateringsutrymmen för bostäder, kontorisering och upplevelseverksamhet, men framförallt också att göra om hela trafikstrukturen runt norra Munksjön.

Men är det här det enda sättet att klara av ett ökat tryck på en stad av den här storleken?

– Ja för oss är det den enda möjligheten, det finns alltså ingen ytterligare exploateringsmark i centrala Jönköping.

Trenden i Sverige är tydlig, det är kring de större städerna som expansionen sker. Det man nu gör i Jönköping är ett tecken på det.

Utfyllnaden har överklagats
Men utfyllnaden har ändå varit livligt omdebatterad och har överklagats i flera omgångar. Många vill bevara Munksjön som den är idag. Det säger Malin Engdahl från Naturskyddsföreningen.

– Jag hoppas att kommunen vet vad man har gett sig in på och att man har vidtagit alla försiktighetsåtgärder som behövs för att det inte ska ställa till någon större skada, säger Malin Engdahl.

Munksjön är en en starkt förorenad sjö och har en historia av mycket industrier runt om och det finns bottensediment som innehåller tungmetaller och vi är oroliga för att de ska föras ut i Vättern som är dricksvattentäckt för 100 000-tals människor.

Vad känner du i hjärtat när du ser det här?

– Det är lite spännande, jag bor ju i Jönköping och det är en expansiv stad och det händer mycket. Men samtidigt tycker jag att man kunde ha låtit det här vara faktiskt, säger hon.

Blandade känslor bland jönköpingsborna
Kommunen säger sig lita på de undersökningar och miljöskyddsåtgärder som nu har gjorts och kommunalrådet Per Larsson anser att metoden är ett sätt att rädda stadskärnan när trycket på kommunen ökar.

Men bland de jönköpingsbor som passerade den gigantiska byggplatsen gick åsikterna isär.

–Det är jättebra, det är bra att Jönköping växer och jag tror att det är viktigt att man tar vara på möjligheterna att växa som stad, säger Mikael Gustavsson.

–Jag tycker att det är fel, miljömässigt, men å andra sidan behöver staden bli lite större. Men miljömässigt tycker jag att det är fel. Det kommer nog att gör det nog mer skada än nytta i själva sjön, tycker Robert Svensson.


Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".