Utanför badhuset i Moskva där taket rasade in. Foto: Maxim Marmur/PRB

Hoppet ute att hitta fler levade efter rasolyckan i Moskva

Arbetet med att röja upp i det raserade äventyrsbadet Transvaal i Moskva fortsatte under måndagen. Ett mycket riskabelt arbete, eftersom ytterligare delar av byggnaden riskerar att rasa. Borgmästaren i Moskva räknar bara med att hitta ytterligare döda i ruinerna.

Omkring 25 människor har dödats och 23 av dem grävdes fram döda. Vi vet inte säkert, men tror inte det finns ytterligare 13 döda i rasmassorna, sa borgmästaren Juri Lushkov till rysk TV.

I det som återstår av äventyrsbadet arbetar nu byggjobbare med att röja upp. Ett farligt arbete, eftersom väggar och delar av taket kan rasa ner. På måndagskvällen ska uppröjningsarbetet vara klart.

Orsaken ännu okänd
Nu söker också åklagaren fastställa vem som bär skulden för lördagskvällens katastrof. Var det ett fuskbygge, med ett enormt välvt betong- och glastak eller sköttes inte underhållet som det skulle?

Det turkiska byggbolagets chefer säger att taket klarade en och en halv meters snötäcke utan problem. Men taket spände 50 meter utan stödpelare. En expert hävdade att pelarnas material inte var starkt nog för att hålla upp det välvda taket.

Moskvas borgmästare kritiseras
Katastrofministern pekar indirekt finger mot Moskvas stads släpphänta sätt att tillåta snabba, slarviga byggen. En hantering borgmästaren själv i högsta grad är inblandad i. Han och hans familj har tjänat mycket pengar på byggboomen i Moskva.

Sådana frågor undvek borgmästaren dock och talade istället om badets eventuella framtid.

– Sådana frågor har inte staden med att göra, det ska privatföretaget som äger badet svara på, sa Lushkov.

Byggdes på 18 månader
Barnbassäng, det tropiska flodvågsbadet och vattenrutschkanorna täckte ett 5 000 kvadratmeter stort område. Det enorma projektet byggdes på blott 18 månader och stod klart i september 2002.

Trots höga inträdesavgifter besöktes badet förra året av 450 000 människor. Det var det största i sitt slag i Östeuropa.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".