Läkarförbundet upprörs över mutaffärer

Läkare har i flera fall tvingat till sig oetiska och ibland olagliga förmåner från läkemedelsbolag. Läkarförbundets ordförande Bernhard Grewin reagerar nu starkt på uppgifterna om om betalda fester, resor och middagar. I ett fall anklagades läkare för att försökt tvinga sig till en nöjesresa värd över 100 000 kronor av läkemedelsföretaget Lilly.

– Såna här exempel där kollegor har bett industrin att ställa upp och bekosta olika arrangemang av den här typen, det är helt oacceptabelt. Jag hoppas att det här är enstaka händelser, säger Bernhard Grewin, läkarförbundets ordförande.

Ekots granskning av läkarnas kontakter med läkemedelsindustrin visade att läkare i en rad fall utnyttjat kontakterna för att skaffa sig oetiska och ibland olagliga förmåner.

I de minst allvarliga fallen handlar det om att man utryckligen kräver att företagen ska bjuda på mat och drinkar.

I mer allvarliga fall handlar det om att man vill ha betalt för större fester och rena fritidsaktiviteter.

Krävde betalda resor
En av de allvarligaste anklagelserna kom från ett av världens största läkemedelsföretag Lilly.

– Vår konsulten träffar en läkare som hon har en affärsrelation till och han kommer med ett förslag om att vi ska betala pengar till att han och tio till femton kollegor ska resa till exotiskt land och ha roligt tillsammans, som han säger. Det ingår att spela golf och att besöka vingårdar och sådana saker, säger John Ahlmark, informationschef på Lilly.

– Om inte vi betalade 10 000 kronor per person för den här resan hotade han med att sluta förskriva våra läkemedel till patienter och istället förskriva våra konkurrenters läkemedel, säger John Ahlmark.

Ser över avtal
Läkarförbundets ordförande Bernhard Grewin tror inte att det är vanligt förkommande att läkare begär mutor på det här sättet men han poängterar ändå vikten av tydligare regler:

– Så här konkret har jag inte stött på det. Nu kommer vi i läkarföbundet i samarbete med landstingsförbundet och läkemedelsindustriföreningen, se över våra avtal. Det här är en process som vi har startat redan under hösten och hoppas kunna ta fram nya tydligare avtal.

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".