Val i Afghanistan kan komma att skjutas upp

I USA börjar Bushadministrationen nu tveka om det går att genomföra president- och parlamentsval i Afghanistan som planerat i juni. Det skriver New York Times på måndagen och citerar regeringskällor. Det oroliga läget i landet med upptrappade attacker från talibaner är huvudorsaken.

Den amerikanska målsättningen har varit att Afghanistan i sommar ska ta ett stort steg mot demokrati genom att hålla val, något som Bushregeringen hoppas ska dämpa våldsamheterna och mildra kritiken mot USA:s utrikespolitik, och därmed vara en stor hjälp för Bush i höstens presidentvalskampanj.

Det sistnämnda är något som inte minst hans politiska motståndare anser i alltför hög grad styr hur USA agerar i både Afghanistan och Irak just nu.

Säkerheten är ett problem
Formellt är det president Hamid Karzai och hans regering som bestämmer om de historiska valen, Afghanistans första, ska skjutas upp, men USA:s ord kommer att väga tungt i sammanhanget.

Det största problemet är alltså säkerheten. Våldsamheterna i Afghanistan har trappats upp igen det senaste halvåret och fler än 500 människor har dödats sedan i augusti.

De amerikanska regeringskällorna säger till New York Times att minst en tredjedel av landet är osäkert eller direkt farligt - och det visar sig också i registreringen av väljare. Hittills har bara 8 procent av de möjliga väljarna i landet registrerat sig, bland kvinnorna är andelen två procent.

Många problem återstår
Det beror inte bara på säkerhetsläget, utan även rent administrativa problem, bland annat på grund av att många afghaner inte kan läsa och skriva och ovanan att genomföra val.

Även ansvariga inom FN tror att valen måste skjutas upp, eller åtminstone delas, så att enbart presidentvalet genomförs i år.

Men en talesman för president Karzai säger idag att den afghanska regeringen är inställd på att valen ska hållas som planerat i juni - men han medger samtidigt att det är en stor logistisk utmaning och att många problem återstår att lösa.

Anders Ask, New York
anders.ask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista