Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sverige tillbaka i marknadens finrum

Efter tio år höjs Sveriges kreditbetyg tillbaka till den allra högsta nivån. Marianne Flink på kreditvärderingsinstitutet Standard & Poors säger att måndagens beslut kan ses som att den ekonomiska krisen i början av 1990-talet nu slutligen kan läggas till handlingarna.

– Ja, så kan man se det. I och med att vi nu uppgraderar Sverige till trippel-A gör vi den bedömningen att detta betyg kommer att hålla på medellång sikt, säger Marianne Flilnk.

Tio år sedan Sverige hade högsta betyg - det tar lång tid att återfå marknadens förtroende.

– Det kan man säga att det gör, säger hon.
 
Tre stora A. Det är det bästa betyg som ett land kan få av Standard & Poors. Kreditbetyget är ett mått på hur säkert det är att låna ut pengar till ett land. Bättre betyg ger i förlängningen lägre ränta på statsskulden.

Mått på marknadens förtroende
Kreditbetyget kan också ses som ett mått på den internationella finansmarknadens förtroende för den ekonomiska politiken. 1993 förlorade Sverige sitt toppbetyg på grund av stora budgetunderskott och växande statsskuld.

I sitt tal i Björkvik i somras berättade statsminister Göran Persson om hur det kändes att få ta emot marknadens dom på den tiden.

Stått inför marknaden
– Jag har stått framför de här figurerna som lånade ut pengar till oss, den så kallade marknaden. För dem har jag fått förklara varför vi ska ha folkpension i Sverige, varför vi ska satsa pengar på skolan och varför vi har en generösare arbetslöshetsförsäkring än andra, sa han.

– De har frågat hur detta hänger ihop. ”För du ska låna pengar av oss och då vill vi veta att du kan betala tillbaka. Och förresten: så som ni sköter politiken kostar det en kvarts procent extra.” Ungefär så sa de till mig, sa Göran Persson i somras.

Men idag är det plus i de offentliga finanserna, beroende på överskott i pensionssystemet. Analytikerna på Standard & Poors skriver i sin analys att det är svårt att föreställa sig några risker framöver. Sverige är efter tio år tillbaka i finansmarknadens finrum.

Martin Ahlquist
martin.ahlquist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".