EU-länder bör inte införa fler hinder, anser ekonomer

De nuvarande EU-länderna bör inte införa hinder för medborgare från de nya EU-länderna att arbeta var de vill inom EU. Det anser en grupp europeiska ekonomer kopplade till en tysk tankesmedja som på måndagen presenterade en rapport om Europas ekonomi.

Ekonomerna kan däremot tänka sig övergångsregler när det gäller rätten till sociala förmåner. Den svenske professorn Lars Calmfors är en av rapportförfattarna.

–Det är ju en vinst för Europa som helhet om människor kommer från arbeten med låga löner och låg produktivitet och flyttar hit där de har hög produktivitet. Då är det ju en samhällsekonomisk vinst för Europa som helhet. Och det ska vi inte motarbeta, säger Lars Calmfors. Han är professor i nationalekonomi och en av rapportförfattarna från European Economic Advisory Group.

Lönen en morot
Om medborgarna från de nya EU-länderna ges möjlighet att arbeta i Sverige och andra nuvarande EU-länder, lär de göra det för löner som är högre än i hemländerna, men samtidigt förhållandevis låga i värdländerna.

Det är moroten för människor att åka och för arbetsgivarna att anställa. Detta är bra och skapar tillväxt, menar ekonomerna, men de vill samtidigt undvika att fok flyttar för att få bättre sociala förmåner.

Fördröjd integration
Därför föreslår de vad de kallar ”fördröjd integration”. Att det ska gå en tid, ett eller ett par år, innan en person från exempelvis Polen som flyttat till Sverige får rätt till samma sociala förmåner som en person som redan bor här.

– Man ligger ju på väldigt olika nivåer när det gäller bidragsnivåer av naturliga skäl i länder som är fattigare och de system som vi har. Det vore naivt att tro att de skillnaderna inte också skulle kunna ha en effekt på beslut att flytta, säger Lars Calmfors. 

Ett sådant här system lär emellertid inte åstadkommas i en handvändning eftersom det skulle strida mot EU:s principer om lika behandling, men det är i de här banorna politikerna bör resonera menar ekonomerna, istället för att som nu införa övergångsregler som gör det svårt för alla att flytta.

–Det är ju en ännu värre form av diskriminering att förhindra den fria rörligheten, säger Lars Calmfors.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista